Een goede voorbereiding is het halve werk.

Elke geoefende triatleet kan het beamen: de eerste triathlon blijft je altijd bij. Of het nu gaat om het trainen voor de wedstrijd of de wedstrijddag zelf. Speciaal voor alle nieuwe triatleten, en misschien ook wel voor de geoefende deelnemers, hebben wij wat zaken voor de wedstrijdvoorbereiding voor je op een rijtje gezet.

Voor we beginnen, is het handig je te wijzen op WeTri. Dat is een platform voor triatleten bomvol handige features. Zo kun je gratis interessante achtergrondartikelen lezen via de kennisbank. Als je een gratis account aanmaakt, krijg je ook de beschikking over een handige trainingsplanner, een overzichtelijk trainingslogboek en nog veel meer.

Voorbereidingstips

Belangrijk is om van tevoren het wedstrijdreglement te hebben bekeken. Zo begrijp jij meteen wat er van jou en andere triatleten wordt verwacht, zodat het voor iedereen een mooie wedstrijddag is. De belangrijkste regels hebben we hieronder voor je neergezet:

Zorg ervoor dat je weet hoe je Triathlon Rosmalen moet bereiken. Dat kan een boel spanning op de wedstrijddag schelen, zodat je optimaal aan de start staat. Natuurlijk zal op de wedstrijddag de nodige beweging van autoverkeer zijn met zowel mede-atleten als toeschouwers, die ook een plek zoeken voor hun auto of fiets.

Wij zullen enkele dagen voor de wedstrijddag de parkeerinformatie op de website actualiseren. Op de wedstrijddag zelf zullen we dit ook in de omgeving aangeven en zullen vrijwilligers je hierin begeleiden. Er is in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid, maar het is aan te bevelen hier wel wat extra tijd voor in te plannen.

Als je in de gelegenheid bent om het wedstrijdterrein van tevoren te bezoeken, dan kunnen we dat van harte aanbevelen. Loop bijvoorbeeld even op je gemak door de straat die later het parc fermé is, of loop eventjes over het strandje aan de Groote Wielenplas, waar de zwemstart is. Het van tevoren verkennen van het terrein geeft rust.

Om zo snel mogelijk over de finish te komen, wil je zo min mogelijk tijd besteden aan de wissels. Afdrogen en uitgebreid omkleden zit er tussendoor dus niet in. Kies je kleding daarom zo dat je alle drie de onderdelen in dezelfde set kleding kan doen.

Speciaal voor de triathlonsport zijn trisuits te koop. Dit is een compleet pak dat niet uit losse delen bestaat. Het materiaal droogt daarnaast snel, waardoor je na het zwemmen spoedig droog bent. Het pak sluit nauw aan zodat je in het water weinig weerstand hebt. Een trisuit beschikt verder over een dunne zeem. Daarmee heb je enig comfort op de fiets, maar deze is zo dun dat je er geen last van hebt met het hardlopen. Op de rug zitten zakjes voor als je voeding mee wil nemen onderweg. Het gemakkelijkste is dus zo’n suit te kopen of te lenen. Er zijn ook tweedelige sets bestaande uit een korte of lange top en broek.

Heb je geen trisuit? Probeer dan kleding te vinden waarin je zowel kunt zwemmen, fietsen en lopen. Kies bijvoorbeeld voor een strakke hardloopbroek, daarin kan je zwemmen, fietsen en lopen. Je kunt daaronder je zwembroek of badpak aantrekken. Als het koud is kan je bij je eerste wissel een fiets- of loopshirt klaarleggen dat je over je zwemkleding aantrekt. Je kan er ook voor kiezen om je loopbroek pas in de eerste wissel aan te trekken, maar realiseer je dat je met natte benen uit het water komt, en dat het aantrekken van een broek moeite kan kosten (hetzelfde geldt trouwens voor een shirt). En voor de dames: trek zowel onder je badpak als onder je trisuit een sport-bh aan. Dat is vooral tijdens het lopen prettig.

Wat betreft schoenen kan je kiezen voor aparte loop- en fietsschoenen. Als je geen clickpedalen op je fiets hebt, kan je ook met je hardloopschoenen fietsen. Dat scheelt vervolgens weer tijd met wisselen, wat natuurlijk mooi is meegenomen!

Qua materiaal kan je het zo gek maken als je zelf wil. Het belangrijkste is vooral om aan te trekken of te gebruiken waar jij je comfortabel bij voelt (mits toegestaan volgens de regels). Laat je niet afleiden door al het (professionele) materiaal van een ander. Je doet mee voor jezelf. Dat professionele materiaal kan je natuurlijk altijd nog aanschaffen als je vaker triathlons wil doen. Wel hebben we enkele tips:

  • Bij het zwemmen kun je gebruikmaken van een wetsuit. Als het water kouder is dan zestien graden Celsius, is dit zelfs verplicht. En als het water te warm is (meer dan 22 graden) is een wetsuit juist niet toegestaan. De Nederlandse Triathlon Bond heeft hier duidelijke richtlijnen voor. Desondanks is de verwachting dat in juni met een wetsuit kan worden gezwommen. Het voordeel van een wetsuit is dat je beter warm blijft en de meeste mensen zwemmen hier iets makkelijker mee. Behalve als je schoolslag zwemt, dan zwemt een wetsuit niet zo comfortabel. Een zwembril is in buitenwater wel erg handig om te gebruiken.
  • Laat je niet gek maken door al die dure fietsen die je zult zien tijdens de wedstrijddag. Een stadsfiets of een (oudere) racefiets voldoet ook! De regels staan vrijwel alle gangbare fietsen toe, wat de triathlon toegankelijk maakt voor iedereen. Wel zal je met name bij de ‘concurrenten’ racefietsen zien. Als je een tijdritfiets hebt, denk dan op tijd na met welke wielset je wilt fietsen. Fietsen met ‘hogere’ wielen zijn sneller, maar zullen met wat zijwaartse wind mogelijk moeilijker te besturen zijn.
  • De beste en goedkoopste ‘upgrade’ zijn toch wel elastische veters. Door deze veters te gebruiken in jouw loopschoenen, hoef je jouw schoenen niet te strikken tijdens het aantrekken. Hierdoor kun je sneller wisselen. Elastische veters zijn niet duur. Je kunt ze vaak al krijgen voor zo’n tien euro.
  • Gebruik een startnummerband. Het is namelijk verplicht om bij het fietsen en het lopen een startnummer te tonen. Als je jouw startnummer vastmaakt aan een startnummerband, hoef je het niet bij het wisselen opnieuw vast te maken aan jouw kleren. Want let wel: het startnummer moet bij het fietsen aan de achterzijde worden getoond en bij het lopen aan de voorzijde.

Pak de dag voor vertrek je tas in. Let goed op dat alles er in zit. Onze partner WeTri biedt een handige paklijst die je kunt gebruiken.

Voor een 1/8e triathlon is aanvullende voeding tijdens de wedstrijd eigenlijk niet nodig. Ook voor een kwarttriathlon kunnen veel atleten zonder aanvullende voeding. Dit verschilt van persoon tot persoon. Wacht niet af tot de wedstrijd om hier zelf mee te experimenteren. Waar kan je lichaam goed tegen? Wat vind je lekker?

Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen.

Kom ruim voor de wedstrijd en haal op tijd de wedstrijdbenodigdheden op bij het inschrijfbureau. Je moet hierbij denken aan jouw startbewijs, stickers voor op je helm en je fiets en een wedstrijdchip voor tijdregistratie.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.