Inhoudsopgave

Inschrijving

Annuleren door de deelnemer zelf

Annuleren is mogelijk door te mailen naar info@triathlonrosmalen.nl en te laten weten dat je afziet van deelname. Het opgeven van een reden is niet noodzakelijk. Voor de deelnemers die na inschrijven hun deelname willen annuleren, gelden de volgende regelingen, ongeacht de reden van de afmelding:

  • Bij annulering vóór 17 maart ontvang je jouw volledige deel van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Wel houdt de organisatie 5 euro administratiekosten in. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden ook gerestitueerd.
  • Bij annulering van 17 maart tot en met 18 mei ontvang je de helft van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden niet gerestitueerd.
  • Bij annulering vanaf 19 mei ontvang je géén inschrijfgeld retour, noch de kosten van een eventuele daglicentie, noch de kosten van een besteld shirt of medaille.

Hoewel je vanaf 19 mei 2025 geen geld meer terugkrijgt, willen we toch graag weten als je niet kunt meedoen. Dit is belangrijk, omdat de organisatie dan overzicht houdt over het aantal deelnemers op de wedstrijddag.

Annuleren door de organisatie

De organisatie van Triathlon Rosmalen kan genoodzaakt zijn om het evenement af te gelasten. De volgende voorwaarden zijn dan van toepassing:

  • Als de organisatie vanwege corona de triathlon niet door kan laten gaan, dan ontvang je als deelnemer jouw inschrijfgeld retour. Kosten van een besteld shirt of medaille worden dan echter niet gerestitueerd.
  • Als vlak vóór de wedstrijddag of óp de wedstrijddag sprake is van overmacht, dan kan het evenement (in samenspraak met de NTB-gedelegeerde en/of de wedstrijdleider) worden afgelast. Er vindt dan géén restitutie van het inschrijfgeld (of andere kosten) plaats.

Alle deelnemers dienen zich te houden aan het wedstrijdreglement. Bekijk het complete reglement hier.

BELANGRIJK: Iedere correct geregistreerde deelnemer is verzekerd volgens de evenementenverzekering van de NTB. Buiten deze verzekering doen deelnemers mee op eigen risico.

De organisatie aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid die kan voortvloeien uit deelname aan deze triathlon. Deelnemers dienen alle aanwijzingen van de wedstrijdleiding en vrijwilligers stipt op te volgen.

De wedstrijdleiding houdt zich het recht voor om deelnemers uit de wedstrijd te nemen of in te grijpen in het wedstrijdverloop als medische redenen of overtreding(en) van het reglement daar aanleiding toe geven. De minimumleeftijd voor de 1/8e is 16 jaar en voor de 1/4e 18 jaar. Op het fietsparcours en bij de finish is EHBO aanwezig.

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnamemedaille worden besteld. Tijdens je inschrijving kun je de medaille toevoegen. De medaille kost 2,50 euro.

De medaille ontvang je zodra je de finish bereikt hebt. 

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnameshirt worden besteld. De kosten voor het shirt zijn 7,50 euro. Het shirt ontvang je bij het ophalen van je startbenodigdheden op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 of zondag 15 juni vanaf 8.30. 

Voor deelname aan Triathlon Rosmalen is een atletenlicentie vereist. Atleten van de Nederlandse Triathlonbond (lid of aspirant-lid) en leden van de KNWU (met wedstrijdlicentie), KNZB (wedstrijdlicentie) en AU (wedstrijdlicentie of buitenlandse triathlonlicentie) hebben al een licentie, dus hebben geen extra kosten. Als je niet over één van de genoemde licenties beschikt, moet je verplicht een NTB-daglicentie aanschaffen. Deze kost 11,25 euro. Atleten tot en met 23 jaar betalen 5,25 euro.

Tijdens het inschrijven is het mogelijk om de NTB-daglicentie te bestellen. 

Het inschrijfgeld per afstand (inclusief MyLaps-huurchip):

Afstand

Inschrijfgeld

Achtste individueel

55,00 euro

Kwart individueel

55,00 euro

Kwart trio

75,00 euro

Let op: behalve het inschrijfgeld kunnen er additionele kosten zijn. Atleten die bijvoorbeeld geen lid zijn van de triathlonbond, moeten een daglicentie aanschaffen. Hieronder worden de extra kosten toegelicht.

Tevens is het ook mogelijk om een medaille en/of deelnameshirt toe te voegen aan je inschrijving. De kosten voor de medaille bedragen 2,50 euro en de kosten voor het deelnameshirt 7,50 euro.

Een inschrijving is strikt persoonlijk. Dit betekent dat het recht op deelname persoonsgebonden en niet overdraagbaar is. Wijziging in samenstelling van een trio/team is mogelijk in overleg met het wedstrijdsecretariaat.

BELANGRIJK: vermeld een correct mailadres tijdens het inschrijven. Bevestiging van de inschrijving, inclusief een persoonlijke link waarmee je enkele gegevens zonodig later kunt aanpassen, wordt naar het door jou opgegeven adres verstuurd. Controleer dus goed of je geen fout maakt. 

De deelnamekosten moeten per iDEAL worden overgemaakt. Het is aan jou om te controleren dat het geld is overgemaakt om uitsluiting op de wedstrijddag te voorkomen. Via deze pagina kun je zelf controleren of je correct bent ingeschreven. Op deze pagina kun je alle ingeschreven deelnemers zien.

Als alle startplaatsen voor één van de drie wedstrijden (achtste individueel, kwart individueel of kwart trio) zijn vergeven, sluit de reguliere inschrijving voor de desbetreffende wedstrijd en kun je inschrijven op een wachtlijst voor die afstand. Deelnamekosten worden dan nog niet in rekening gebracht. Bij het vrijkomen van een startplek word je door de organisatie benaderd.

Triathlon Rosmalen hanteert de inschrijvingsvoorwaarden van de NTB.

De minimumleeftijd voor deelname aan de 1/8e triathlon is 16 jaar en voor de 1/4e triathlon is de minimumleeftijd 18 jaar

Parcours

Er wordt gelopen rondom de Groote Wielenplas, waar dus ook gestart is met het zwemmen. Je loopt 1 ronde, tegen de klok in, van 5 kilometer. De finish is op het strand (voordat je schuin rechts omhoog kunt lopen naar de boulevard, ga je links het strand op).

1/8 triathlon is 1 ronde

Er wordt gelopen rondom de Groote Wielenplas, waar dus ook gestart is met het zwemmen. Je loopt twee rondes van 5 kilometer. Na de eerste ronde loop je het strand niet op, maar schuin rechts omhoog naar de boulevard, dan over de boulevard, tussen strand en parc fermé door. Vervolgens loop je nog één ronde. Hierna finish je op het strand (voordat je schuin rechts omhoog kunt lopen naar de boulevard, ga je links het strand op). De looproute loopt tegen de klok in.

1/4 triathlon is 2 rondes

Het fietsparcours bestaat uit een ronde van 20 kilometer. Je fietst de ronde één keer.

Het parcours is verkeersluw, maar niet afgesloten voor andere weggebruikers. Let daarom goed op bij het oversteken van kruisingen en voorrangswegen. Juryleden van de triathlonbond dienen sancties uit aan atleten die zich niet aan de regels houden.

Het fietsen start vanuit de Vlinderlaan. Vanuit daar verlaten atleten de wijk De Groote Wielen. Vooral op dit eerste stuk is het belangrijk dat atleten goed opletten. Aan het eind van de Vlinderlaan is de weg wat smaller en is er ook een scherpe bocht. Na dit stuk bestaat het parcours uit polderwegen en kunnen deelnemers dus flinke snelheden maken. Op sommige plekken krijg je wel te maken met tegenliggers.

Parcours fiets

Het fietsparcours bestaat uit een ronde van 20 kilometer. Je fiets de route 2 keer, 40 kilometer in totaal.

Het parcours is verkeersluw, maar niet afgesloten voor andere weggebruikers. Let daarom goed op bij het oversteken van kruisingen en voorrangswegen. Juryleden van de triathlonbond dienen sancties uit aan atleten die zich niet aan de regels houden.

Het fietsen start vanuit de Vlinderlaan. Vanuit daar verlaten atleten de wijk De Groote Wielen. Vooral op dit eerste stuk is het belangrijk dat atleten goed opletten. Aan het eind van de Vlinderlaan is de weg wat smaller en is er ook een scherpe bocht. Na dit stuk bestaat het parcours uit polderwegen en kunnen deelnemers dus flinke snelheden maken. Op sommige plekken krijg je wel te maken met tegenliggers.

Parcours fiets

Er wordt gezwommen in de Groote Wielenplas. Dat is vlak naast het parc fermé aan de Deltalaan in de wijk De Groote Wielen. Het zwemonderdeel start vanaf het strandje aan de Deltalaan. Als deelnemer aan de ¼ triathlon zwem je twee keer de ronde van 500m met de klok mee. Dit is in totaal 1000m.

Algemeen

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Dat kan! Wij zoeken mensen voor zaterdag 14 juni en/of zondag 15 juni. Je bent ook al ontzettend waardevol als je eventjes kunt helpen. Aanmelden kan via vrijwilligers@triathlonrosmalen.nl.

Benieuwd naar je prestatie tijdens een eerdere editie? Hieronder vind je de uitslagen van alle edities van Triathlon Rosmalen sinds 2018: 

– Uitslagen 2024

– Uitslagen 2023

– Uitslagen 2022

– Uitslagen 2019

– Uitslagen 2018

1/4 Triathlon individueel

In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de starttijden bekend gemaakt worden.

Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water. Op deze posten wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers. 

In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

Tijdens de wedstrijddag zullen professionele fotografen aanwezig zijn om actiefoto’s van de deelnemers te maken. Deze foto’s worden na afloop van het evenement gedeeld, zodat je jouw prestatie kunt herbeleven en de mooiste momenten kunt vastleggen.

1. Parkeren en bereikbaarheid
Parkeren kan op het parkeerterrein van OJC (P1) aan het Laaghemaal. Vanaf dit terrein is het parc fermé aan de Deltalaan eenvoudig te voet bereikbaar. Het parkeerterrein wordt duidelijk aangegeven met borden. Mocht P1 vol zijn, dan word je doorverwezen naar andere parkeermogelijkheden in de omgeving.

Woon je in de regio Rosmalen? Dan vragen we je vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Zo voorkomen we onnodige parkeerdrukte en draag je bij aan een duurzamer evenement. Voor fietsen is er een bewaakte fietsenstalling beschikbaar naast het gebouw ‘Windkracht 5’.

2. Toiletten
Op het terrein zijn meerdere toiletten beschikbaar, zodat iedereen comfortabel van de dag kan genieten.

4. Afvalscheiding
We zorgen voor een duurzaam evenement door afvalpunten in te richten waar je je afval kunt scheiden.

5. Fotografen en videoregistratie
Onze professionele fotografen leggen de mooiste momenten van de dag vast. Foto’s en video’s worden na afloop gedeeld, zodat je kunt nagenieten van jouw prestatie.

1. Registratie en informatiepunt
Op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 en op zondag 15 juni vanaf 08.00 kun je je startnummer, timingchip en overige benodigdheden ophalen bij het registratiepunt. Het registratiebureau bevindt zich in het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Voor vragen of praktische informatie kun je hier de hele dag terecht.

2. Kleedruimtes en douches
In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

3. Bewaakte wisselzone (transition zone)
De wisselzone is volledig omheind met hekken. Alleen deelnemers, officials en vrijwilligers hebben toegang tot deze zone. Na afloop van de wedstrijd kun je je fiets en andere spullen alleen meenemen door je startnummer te laten zien. Zo zorgen we ervoor dat jouw eigendommen veilig zijn tijdens het evenement.

4. Hydratatie- en verzorgingsposten
Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water.

5. Trashzones
Er zijn speciale trashzones ingericht waar je afval zoals verpakkingen van gelletjes kunt weggooien. Zo houden we het terrein schoon en zorgen we samen voor een duurzaam evenement.

6. Medische hulp
EHBO-teams zijn de hele dag aanwezig en staan paraat om snel te helpen bij blessures of ongevallen.

Als alles klaarligt, kun je nog even naar het toilet. Ook kan het slim zijn om een uur vóór de start nog iets te eten. Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen. Zorg ook zelf voor iets te eten, als je dit wilt. Je kunt speciale sportgelletjes gebruiken (als je dit van tevoren hebt geprobeerd, en dus weet dat je maag dit aan kan), maar een banaan of een graanreep volstaat natuurlijk ook.

Start
Zorg ervoor dat je je chip om je linkerenkel hebt vastgemaakt. Hiermee wordt je tijd geregistreerd. Je houdt de chip gedurende de hele triathlon om. Tijdens de triathlon zie je matten liggen waarover je heen loopt en fiets. Zo worden jouw tussentijden geregistreerd.

Loop 10 minuten voor het begin van de wedstrijd naar het strandje. Hier zal je de laatste uitleg – de briefing – ontvangen. Ondertussen een beetje gespannen? Geen zorgen, dat is volkomen normaal! Besef dat je vooral plezier moet hebben.

Alle deelnemers van dezelfde startserie starten vanaf het strand. Stel je op in het vak. Zet je badmuts en zwembril op. Als je het startschot hoort, mag je van start!

Het zwemmen
In het zwembad ging het borstcrawlen misschien best aardig, maar zwemmen in een plas is anders. En je ligt daar ook nog eens met z’n allen tegelijk. Handig om te weten:

  • Je mag elke slag zwemmen die je wil. Je mag borstcrawl en schoolslag ook afwisselen;
  • Als je geen geoefende zwemmer bent: laat je vooral niet van de wijs brengen door al die andere mensen in het water. Blijf aan de achterkant en aan de buitenkant bij de start en kies je eigen lijn. Zo voorkom je ’tikken’ van anderen.

Eerste wissel
Ren het water uit. Je voelt je misschien even gedesoriënteerd, je hebt tenslotte net hard gezwommen. Trek je badmuts en bril alvast af. Heb je een wetsuit aan? Trek hem direct tot ongeveer je navel uit tijdens het rennen. Hoe natter het pak, hoe makkelijker het uit te trekken is. Moeilijkste gedeelte van het wetsuit is het over de enkels uittrekken, maar je kan gerust met je voet op het pak gaan staan en hem zo snel uittrekken.

Loop naar je fiets. Nog onthouden waar hij staat? Zet je voeten op het handdoekje, en trek daarna je schoenen aan. Startnummer om (nummer op je rug). Helm op, riempje dicht. Eventueel een fietsbril op (vooral in de zomer aan te raden vanwege vliegende insecten). Fiets pakken en wegrennen. In deze volgorde. Je mag nog niet fietsen. Ren met je fiets naar de uitgang van het parc fermé, pas als je eruit bent, mag je op je fiets springen en fietsen. Er wordt duidelijk aangegeven waar dit mag.

Fietsen
De opdracht is simpel: zo snel mogelijk fietsen, en daarbij nog wel energie over laten voor het hardlopen. Krijg je een lekke band of ander fietspech? Je moet je eigen boontjes doppen. Hulp is uit den boze! Niemand mag je helpen en niemand mag je materialen aanbieden. Als de jury dit ziet, maak je een grote kans op diskwalificatie. Zorg er dus voor dat je een plaksetje en een reservebandje bij je hebt.

Houd tijdens het fietsen rechts aan. Er zijn enkele heen-en-weerstukken en inhalen kan op die plekken gevaarlijk zijn. Beter een seconde langzamer en gezond over de finish, dan… Mocht je trouwens wel willen inhalen dan doe je dat altijd links. Net zoals in het normale verkeer.

Nog een andere belangrijke regel: je mag niet direct achter iemand fietsen. Je mag niet profiteren van de wind die je voorganger voor je tegenhoudt. Dat noemen we ook wel stayeren. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter van je voorganger fietst. Dus je moet het echt alleen doen. Anders loop je risico op diskwalificatie of een blauwe kaart.

Een blauwe kaart betekent dat je tijdstraf krijgt. Een jurylid die op de motor zit kan jou deze blauwe kaart geven als je stayert. Krijg je die blauwe kaart? Dan moet je aan het einde van je fietsronde wachten in de penaltybox. Handig als je voor de wedstrijd weet waar de penaltybox is. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om naar de penaltybox te gaan en hier je straf uit te zitten. Afhankelijk van je afstand moet je een aantal minuten wachten in de penaltybox voordat je verder mag.

Wisselen
En daar komt de tweede wissel. Onthoud ook hier weer: je helm mag pas af, je riempje pas los, als je je fiets hebt weggezet. In de wisselzone mag je niet fietsen, dus je moet weer een stukje met je fiets lopen. Wissel eventueel schoenen en ga door met het laatste onderdeel. Verplaats je startnummer van je rug naar je buik. En ga.

Lopen
Je moet alleen nog lopen. Onderweg vind je waterposten om je van water te voorzien, dus het is niet nodig om water mee te nemen. Wel kun je eventuele voeding, zoals sportgelletjes, meenemen.

Kom op tijd en leg op tijd jouw spullen klaar in het parc fermé. Let er op dat je geen andere deelnemers in de weg loopt. Het kan dat andere deelnemers al zijn gestart.

  • Zoek je startnummer op de rekken. Hang je fiets aan het rek. Hang je zadel aan de stang.
  • Zorg ervoor dat je bidons op je fiets zitten. Gevuld en al.
  • Zorg ervoor dat je jouw fiets in een lichte versnelling hebt staan. Zo kun je makkelijk wegfietsen na de eerste wissel.
  • Ook handig: zet je fietsenteller op 0. Dan weet je tijdens de wedstrijd precies hoe ver je al bent.
  • Leg een handdoekje klaar, met je fiets en/of loopschoenen ernaast. Zodat je je natte voeten na het zwemmen kan afdrogen en daarna direct in je schoenen kan. Sommigen kiezen ervoor om zonder sokken te fietsen en te lopen. Let op: train dit eerst als je dit wil. Er bestaat een risico op blaren als je geen sokken draagt.
  • Zorg ervoor dat je schoensluiting los zit, zodat je er direct in kan met je voeten.
  • Leg je helm klaar. Door hem op de kop te leggen en de riempjes open. Zodat je hem direct op kan zetten.
  • Leg eventueel een fietsbril naast jouw helm of in jouw helm.
  • Ook je startnummerband kan je klaarleggen zodat je hem direct om kunt doen. Tip: hang hem om jouw stuur. Zo vergeet je hem niet om te doen bij de wissel.
  • Leg eventuele voeding klaar voor tijdens het fietsen en het lopen. Tip: maak met schilderstape een of twee sportgelletjes vast aan jouw fietsframe. Zo kun je tijdens het fietsen gemakkelijk snel wat te eten pakken. Trek de tape niet te strak aan, anders krijg je het gelletje niet eenvoudig los.

 

Als je spullen klaar liggen is het slim om:

  • Goed op te letten waar je je fiets hebt neergehangen. Je komt straks uitgeput van het zwemmen het parc fermé inlopen en het enige dat je dan ziet is rijen fietsen. Neem dus een markeringspunt. Een boom, het zoveelste rek, of iets waardoor jij heel snel naar je fiets toeloopt en er niet voorbij loopt.
  • Goed te kijken naar waar je het parc fermé binnenkomt van het zwemmen, en waar je er weer uit moet voor het fietsen. Doe hetzelfde voor de fiets- en loopwissel.

Op de dag van de wedstrijd, ruim voordat de wedstrijd start, ga je je spullen klaarzetten in het parc fermé. Dat is het terrein waar alle atleten hun sportspullen hebben staan en waar ook de wissels plaatsvinden. Als je het parc fermé ingaat, moet je je fiets laten checken. Bij de check is het belangrijk dat:

  • Je jouw helm hebt opgezet en je de helm goed hebt vastzitten
  • Jouw startnummer kunt laten zien (dit is jouw bewijs dat je mag meedoen)

Je fiets wordt ter plekke gecontroleerd. Er wordt met name gecheckt of je remmen goed zijn afgesteld. Ook moeten de stuurdoppen op jouw stuur zitten. Dit zijn de dopjes aan het eind van het stuur. Als die er niet meer zijn, kun je jouw stuurpijp afplakken met ducttape. Dit zorgt ervoor dat als je valt, het stuur je niet zomaar ernstig kan verwonden. Je fiets moet dus ‘veilig’ zijn, anders mag je niet meedoen met de wedstrijd.

Zorg ervoor dat je één dag voor de wedstrijd (14 juni), óf op de wedstrijddag ruim vóórdat de wedstrijd start (15 juni) naar het registratiebureau gaat bij het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Hier kun je jouw startbenodigdheden ophalen, waaronder:

  • Startnummer
  • Stickers met jouw startnummer
  • Badmuts
  • Polsbandje
  • Huurchip

Als je lid bent van de Triathlonbond, zorg er dan voor dat je jouw kaartje met jouw lidmaatschapnummer meeneemt.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.

Locatie en openingstijden registratiebureau

Wijkcentrum Windkracht 5: Deltalaan 140, 5247 JT Rosmalen

Zaterdag 14 juni: van 16:00 uur tot 18:00 uur

Zondag 15 juni: vanaf 8:30 uur

Annuleren door de deelnemer zelf

Annuleren is mogelijk door te mailen naar info@triathlonrosmalen.nl en te laten weten dat je afziet van deelname. Het opgeven van een reden is niet noodzakelijk. Voor de deelnemers die na inschrijven hun deelname willen annuleren, gelden de volgende regelingen, ongeacht de reden van de afmelding:

  • Bij annulering vóór 17 maart ontvang je jouw volledige deel van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Wel houdt de organisatie 5 euro administratiekosten in. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden ook gerestitueerd.
  • Bij annulering van 17 maart tot en met 18 mei ontvang je de helft van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden niet gerestitueerd.
  • Bij annulering vanaf 19 mei ontvang je géén inschrijfgeld retour, noch de kosten van een eventuele daglicentie, noch de kosten van een besteld shirt of medaille.

Hoewel je vanaf 19 mei 2025 geen geld meer terugkrijgt, willen we toch graag weten als je niet kunt meedoen. Dit is belangrijk, omdat de organisatie dan overzicht houdt over het aantal deelnemers op de wedstrijddag.

Annuleren door de organisatie

De organisatie van Triathlon Rosmalen kan genoodzaakt zijn om het evenement af te gelasten. De volgende voorwaarden zijn dan van toepassing:

  • Als de organisatie vanwege corona de triathlon niet door kan laten gaan, dan ontvang je als deelnemer jouw inschrijfgeld retour. Kosten van een besteld shirt of medaille worden dan echter niet gerestitueerd.
  • Als vlak vóór de wedstrijddag of óp de wedstrijddag sprake is van overmacht, dan kan het evenement (in samenspraak met de NTB-gedelegeerde en/of de wedstrijdleider) worden afgelast. Er vindt dan géén restitutie van het inschrijfgeld (of andere kosten) plaats.

Alle deelnemers dienen zich te houden aan het wedstrijdreglement. Bekijk het complete reglement hier.

BELANGRIJK: Iedere correct geregistreerde deelnemer is verzekerd volgens de evenementenverzekering van de NTB. Buiten deze verzekering doen deelnemers mee op eigen risico.

De organisatie aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid die kan voortvloeien uit deelname aan deze triathlon. Deelnemers dienen alle aanwijzingen van de wedstrijdleiding en vrijwilligers stipt op te volgen.

De wedstrijdleiding houdt zich het recht voor om deelnemers uit de wedstrijd te nemen of in te grijpen in het wedstrijdverloop als medische redenen of overtreding(en) van het reglement daar aanleiding toe geven. De minimumleeftijd voor de 1/8e is 16 jaar en voor de 1/4e 18 jaar. Op het fietsparcours en bij de finish is EHBO aanwezig.

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnamemedaille worden besteld. Tijdens je inschrijving kun je de medaille toevoegen. De medaille kost 2,50 euro.

De medaille ontvang je zodra je de finish bereikt hebt. 

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnameshirt worden besteld. De kosten voor het shirt zijn 7,50 euro. Het shirt ontvang je bij het ophalen van je startbenodigdheden op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 of zondag 15 juni vanaf 8.30. 

Voor deelname aan Triathlon Rosmalen is een atletenlicentie vereist. Atleten van de Nederlandse Triathlonbond (lid of aspirant-lid) en leden van de KNWU (met wedstrijdlicentie), KNZB (wedstrijdlicentie) en AU (wedstrijdlicentie of buitenlandse triathlonlicentie) hebben al een licentie, dus hebben geen extra kosten. Als je niet over één van de genoemde licenties beschikt, moet je verplicht een NTB-daglicentie aanschaffen. Deze kost 11,25 euro. Atleten tot en met 23 jaar betalen 5,25 euro.

Tijdens het inschrijven is het mogelijk om de NTB-daglicentie te bestellen. 

Het inschrijfgeld per afstand (inclusief MyLaps-huurchip):

Afstand

Inschrijfgeld

Achtste individueel

55,00 euro

Kwart individueel

55,00 euro

Kwart trio

75,00 euro

Let op: behalve het inschrijfgeld kunnen er additionele kosten zijn. Atleten die bijvoorbeeld geen lid zijn van de triathlonbond, moeten een daglicentie aanschaffen. Hieronder worden de extra kosten toegelicht.

Tevens is het ook mogelijk om een medaille en/of deelnameshirt toe te voegen aan je inschrijving. De kosten voor de medaille bedragen 2,50 euro en de kosten voor het deelnameshirt 7,50 euro.

Een inschrijving is strikt persoonlijk. Dit betekent dat het recht op deelname persoonsgebonden en niet overdraagbaar is. Wijziging in samenstelling van een trio/team is mogelijk in overleg met het wedstrijdsecretariaat.

BELANGRIJK: vermeld een correct mailadres tijdens het inschrijven. Bevestiging van de inschrijving, inclusief een persoonlijke link waarmee je enkele gegevens zonodig later kunt aanpassen, wordt naar het door jou opgegeven adres verstuurd. Controleer dus goed of je geen fout maakt. 

De deelnamekosten moeten per iDEAL worden overgemaakt. Het is aan jou om te controleren dat het geld is overgemaakt om uitsluiting op de wedstrijddag te voorkomen. Via deze pagina kun je zelf controleren of je correct bent ingeschreven. Op deze pagina kun je alle ingeschreven deelnemers zien.

Als alle startplaatsen voor één van de drie wedstrijden (achtste individueel, kwart individueel of kwart trio) zijn vergeven, sluit de reguliere inschrijving voor de desbetreffende wedstrijd en kun je inschrijven op een wachtlijst voor die afstand. Deelnamekosten worden dan nog niet in rekening gebracht. Bij het vrijkomen van een startplek word je door de organisatie benaderd.

Triathlon Rosmalen hanteert de inschrijvingsvoorwaarden van de NTB.

Tijdens het zwemonderdeel gelden de volgende regels voor het dragen van een wetsuit:

  • Bij een watertemperatuur van onder de 13°C is zwemmen niet toegestaan.
  • Bij een watertemperatuur onder de 15,9°C is het dragen van een wetsuit verplicht.
  • Bij een watertemperatuur van boven de 22°C is het dragen van een wetsuit niet toegestaan.

De definitieve meting van de temperatuur wordt door de triathlonbond – de NTB – uitgevoerd op de ochtend van de wedstrijd. De uitslag van de meting zal bij de ingang van het registratiebureau (Windkracht 5) worden opgehangen.

LET OP: Deze informatie is voor de individuele atleten. Trio’s moeten hier kijken.

De wissels (zwemmen naar fietsen, en fietsen naar lopen) vinden plaats in het parc fermé, oftewel het afgesloten terrein aan de Deltalaan waar de atleten hun fietsen en dergelijke hebben staan.

Zwemmen naar fietsen

Vanuit het water via de linkerzijde van het strandje omhoog (blauwe pijl). Daarna meteen na het eerste hek naar links. De atleet komt dus via de linkerzijde het parc fermé in. Daarna kan de atleet zijn fiets pakken, en moet hij er via de rechterzijde van het parc fermé weer uit (groene pijl).

Fietsen naar lopen

Via de rechterzijde komt de atleet het parc fermé in. De atleet hangt zijn fiets op, pakt zijn loopspullen, en verlaat via de linkerzijde het terrein (rode pijl).

1/8 Triathlon individueel

In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de starttijden bekend gemaakt worden.

Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water. Op deze posten wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers. 

In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

Tijdens de wedstrijddag zullen professionele fotografen aanwezig zijn om actiefoto’s van de deelnemers te maken. Deze foto’s worden na afloop van het evenement gedeeld, zodat je jouw prestatie kunt herbeleven en de mooiste momenten kunt vastleggen.

1. Parkeren en bereikbaarheid
Parkeren kan op het parkeerterrein van OJC (P1) aan het Laaghemaal. Vanaf dit terrein is het parc fermé aan de Deltalaan eenvoudig te voet bereikbaar. Het parkeerterrein wordt duidelijk aangegeven met borden. Mocht P1 vol zijn, dan word je doorverwezen naar andere parkeermogelijkheden in de omgeving.

Woon je in de regio Rosmalen? Dan vragen we je vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Zo voorkomen we onnodige parkeerdrukte en draag je bij aan een duurzamer evenement. Voor fietsen is er een bewaakte fietsenstalling beschikbaar naast het gebouw ‘Windkracht 5’.

2. Toiletten
Op het terrein zijn meerdere toiletten beschikbaar, zodat iedereen comfortabel van de dag kan genieten.

4. Afvalscheiding
We zorgen voor een duurzaam evenement door afvalpunten in te richten waar je je afval kunt scheiden.

5. Fotografen en videoregistratie
Onze professionele fotografen leggen de mooiste momenten van de dag vast. Foto’s en video’s worden na afloop gedeeld, zodat je kunt nagenieten van jouw prestatie.

1. Registratie en informatiepunt
Op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 en op zondag 15 juni vanaf 08.00 kun je je startnummer, timingchip en overige benodigdheden ophalen bij het registratiepunt. Het registratiebureau bevindt zich in het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Voor vragen of praktische informatie kun je hier de hele dag terecht.

2. Kleedruimtes en douches
In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

3. Bewaakte wisselzone (transition zone)
De wisselzone is volledig omheind met hekken. Alleen deelnemers, officials en vrijwilligers hebben toegang tot deze zone. Na afloop van de wedstrijd kun je je fiets en andere spullen alleen meenemen door je startnummer te laten zien. Zo zorgen we ervoor dat jouw eigendommen veilig zijn tijdens het evenement.

4. Hydratatie- en verzorgingsposten
Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water.

5. Trashzones
Er zijn speciale trashzones ingericht waar je afval zoals verpakkingen van gelletjes kunt weggooien. Zo houden we het terrein schoon en zorgen we samen voor een duurzaam evenement.

6. Medische hulp
EHBO-teams zijn de hele dag aanwezig en staan paraat om snel te helpen bij blessures of ongevallen.

Als alles klaarligt, kun je nog even naar het toilet. Ook kan het slim zijn om een uur vóór de start nog iets te eten. Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen. Zorg ook zelf voor iets te eten, als je dit wilt. Je kunt speciale sportgelletjes gebruiken (als je dit van tevoren hebt geprobeerd, en dus weet dat je maag dit aan kan), maar een banaan of een graanreep volstaat natuurlijk ook.

Start
Zorg ervoor dat je je chip om je linkerenkel hebt vastgemaakt. Hiermee wordt je tijd geregistreerd. Je houdt de chip gedurende de hele triathlon om. Tijdens de triathlon zie je matten liggen waarover je heen loopt en fiets. Zo worden jouw tussentijden geregistreerd.

Loop 10 minuten voor het begin van de wedstrijd naar het strandje. Hier zal je de laatste uitleg – de briefing – ontvangen. Ondertussen een beetje gespannen? Geen zorgen, dat is volkomen normaal! Besef dat je vooral plezier moet hebben.

Alle deelnemers van dezelfde startserie starten vanaf het strand. Stel je op in het vak. Zet je badmuts en zwembril op. Als je het startschot hoort, mag je van start!

Het zwemmen
In het zwembad ging het borstcrawlen misschien best aardig, maar zwemmen in een plas is anders. En je ligt daar ook nog eens met z’n allen tegelijk. Handig om te weten:

  • Je mag elke slag zwemmen die je wil. Je mag borstcrawl en schoolslag ook afwisselen;
  • Als je geen geoefende zwemmer bent: laat je vooral niet van de wijs brengen door al die andere mensen in het water. Blijf aan de achterkant en aan de buitenkant bij de start en kies je eigen lijn. Zo voorkom je ’tikken’ van anderen.

Eerste wissel
Ren het water uit. Je voelt je misschien even gedesoriënteerd, je hebt tenslotte net hard gezwommen. Trek je badmuts en bril alvast af. Heb je een wetsuit aan? Trek hem direct tot ongeveer je navel uit tijdens het rennen. Hoe natter het pak, hoe makkelijker het uit te trekken is. Moeilijkste gedeelte van het wetsuit is het over de enkels uittrekken, maar je kan gerust met je voet op het pak gaan staan en hem zo snel uittrekken.

Loop naar je fiets. Nog onthouden waar hij staat? Zet je voeten op het handdoekje, en trek daarna je schoenen aan. Startnummer om (nummer op je rug). Helm op, riempje dicht. Eventueel een fietsbril op (vooral in de zomer aan te raden vanwege vliegende insecten). Fiets pakken en wegrennen. In deze volgorde. Je mag nog niet fietsen. Ren met je fiets naar de uitgang van het parc fermé, pas als je eruit bent, mag je op je fiets springen en fietsen. Er wordt duidelijk aangegeven waar dit mag.

Fietsen
De opdracht is simpel: zo snel mogelijk fietsen, en daarbij nog wel energie over laten voor het hardlopen. Krijg je een lekke band of ander fietspech? Je moet je eigen boontjes doppen. Hulp is uit den boze! Niemand mag je helpen en niemand mag je materialen aanbieden. Als de jury dit ziet, maak je een grote kans op diskwalificatie. Zorg er dus voor dat je een plaksetje en een reservebandje bij je hebt.

Houd tijdens het fietsen rechts aan. Er zijn enkele heen-en-weerstukken en inhalen kan op die plekken gevaarlijk zijn. Beter een seconde langzamer en gezond over de finish, dan… Mocht je trouwens wel willen inhalen dan doe je dat altijd links. Net zoals in het normale verkeer.

Nog een andere belangrijke regel: je mag niet direct achter iemand fietsen. Je mag niet profiteren van de wind die je voorganger voor je tegenhoudt. Dat noemen we ook wel stayeren. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter van je voorganger fietst. Dus je moet het echt alleen doen. Anders loop je risico op diskwalificatie of een blauwe kaart.

Een blauwe kaart betekent dat je tijdstraf krijgt. Een jurylid die op de motor zit kan jou deze blauwe kaart geven als je stayert. Krijg je die blauwe kaart? Dan moet je aan het einde van je fietsronde wachten in de penaltybox. Handig als je voor de wedstrijd weet waar de penaltybox is. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om naar de penaltybox te gaan en hier je straf uit te zitten. Afhankelijk van je afstand moet je een aantal minuten wachten in de penaltybox voordat je verder mag.

Wisselen
En daar komt de tweede wissel. Onthoud ook hier weer: je helm mag pas af, je riempje pas los, als je je fiets hebt weggezet. In de wisselzone mag je niet fietsen, dus je moet weer een stukje met je fiets lopen. Wissel eventueel schoenen en ga door met het laatste onderdeel. Verplaats je startnummer van je rug naar je buik. En ga.

Lopen
Je moet alleen nog lopen. Onderweg vind je waterposten om je van water te voorzien, dus het is niet nodig om water mee te nemen. Wel kun je eventuele voeding, zoals sportgelletjes, meenemen.

Kom op tijd en leg op tijd jouw spullen klaar in het parc fermé. Let er op dat je geen andere deelnemers in de weg loopt. Het kan dat andere deelnemers al zijn gestart.

  • Zoek je startnummer op de rekken. Hang je fiets aan het rek. Hang je zadel aan de stang.
  • Zorg ervoor dat je bidons op je fiets zitten. Gevuld en al.
  • Zorg ervoor dat je jouw fiets in een lichte versnelling hebt staan. Zo kun je makkelijk wegfietsen na de eerste wissel.
  • Ook handig: zet je fietsenteller op 0. Dan weet je tijdens de wedstrijd precies hoe ver je al bent.
  • Leg een handdoekje klaar, met je fiets en/of loopschoenen ernaast. Zodat je je natte voeten na het zwemmen kan afdrogen en daarna direct in je schoenen kan. Sommigen kiezen ervoor om zonder sokken te fietsen en te lopen. Let op: train dit eerst als je dit wil. Er bestaat een risico op blaren als je geen sokken draagt.
  • Zorg ervoor dat je schoensluiting los zit, zodat je er direct in kan met je voeten.
  • Leg je helm klaar. Door hem op de kop te leggen en de riempjes open. Zodat je hem direct op kan zetten.
  • Leg eventueel een fietsbril naast jouw helm of in jouw helm.
  • Ook je startnummerband kan je klaarleggen zodat je hem direct om kunt doen. Tip: hang hem om jouw stuur. Zo vergeet je hem niet om te doen bij de wissel.
  • Leg eventuele voeding klaar voor tijdens het fietsen en het lopen. Tip: maak met schilderstape een of twee sportgelletjes vast aan jouw fietsframe. Zo kun je tijdens het fietsen gemakkelijk snel wat te eten pakken. Trek de tape niet te strak aan, anders krijg je het gelletje niet eenvoudig los.

 

Als je spullen klaar liggen is het slim om:

  • Goed op te letten waar je je fiets hebt neergehangen. Je komt straks uitgeput van het zwemmen het parc fermé inlopen en het enige dat je dan ziet is rijen fietsen. Neem dus een markeringspunt. Een boom, het zoveelste rek, of iets waardoor jij heel snel naar je fiets toeloopt en er niet voorbij loopt.
  • Goed te kijken naar waar je het parc fermé binnenkomt van het zwemmen, en waar je er weer uit moet voor het fietsen. Doe hetzelfde voor de fiets- en loopwissel.

Op de dag van de wedstrijd, ruim voordat de wedstrijd start, ga je je spullen klaarzetten in het parc fermé. Dat is het terrein waar alle atleten hun sportspullen hebben staan en waar ook de wissels plaatsvinden. Als je het parc fermé ingaat, moet je je fiets laten checken. Bij de check is het belangrijk dat:

  • Je jouw helm hebt opgezet en je de helm goed hebt vastzitten
  • Jouw startnummer kunt laten zien (dit is jouw bewijs dat je mag meedoen)

Je fiets wordt ter plekke gecontroleerd. Er wordt met name gecheckt of je remmen goed zijn afgesteld. Ook moeten de stuurdoppen op jouw stuur zitten. Dit zijn de dopjes aan het eind van het stuur. Als die er niet meer zijn, kun je jouw stuurpijp afplakken met ducttape. Dit zorgt ervoor dat als je valt, het stuur je niet zomaar ernstig kan verwonden. Je fiets moet dus ‘veilig’ zijn, anders mag je niet meedoen met de wedstrijd.

Zorg ervoor dat je één dag voor de wedstrijd (14 juni), óf op de wedstrijddag ruim vóórdat de wedstrijd start (15 juni) naar het registratiebureau gaat bij het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Hier kun je jouw startbenodigdheden ophalen, waaronder:

  • Startnummer
  • Stickers met jouw startnummer
  • Badmuts
  • Polsbandje
  • Huurchip

Als je lid bent van de Triathlonbond, zorg er dan voor dat je jouw kaartje met jouw lidmaatschapnummer meeneemt.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.

Locatie en openingstijden registratiebureau

Wijkcentrum Windkracht 5: Deltalaan 140, 5247 JT Rosmalen

Zaterdag 14 juni: van 16:00 uur tot 18:00 uur

Zondag 15 juni: vanaf 8:30 uur

Annuleren door de deelnemer zelf

Annuleren is mogelijk door te mailen naar info@triathlonrosmalen.nl en te laten weten dat je afziet van deelname. Het opgeven van een reden is niet noodzakelijk. Voor de deelnemers die na inschrijven hun deelname willen annuleren, gelden de volgende regelingen, ongeacht de reden van de afmelding:

  • Bij annulering vóór 17 maart ontvang je jouw volledige deel van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Wel houdt de organisatie 5 euro administratiekosten in. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden ook gerestitueerd.
  • Bij annulering van 17 maart tot en met 18 mei ontvang je de helft van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden niet gerestitueerd.
  • Bij annulering vanaf 19 mei ontvang je géén inschrijfgeld retour, noch de kosten van een eventuele daglicentie, noch de kosten van een besteld shirt of medaille.

Hoewel je vanaf 19 mei 2025 geen geld meer terugkrijgt, willen we toch graag weten als je niet kunt meedoen. Dit is belangrijk, omdat de organisatie dan overzicht houdt over het aantal deelnemers op de wedstrijddag.

Annuleren door de organisatie

De organisatie van Triathlon Rosmalen kan genoodzaakt zijn om het evenement af te gelasten. De volgende voorwaarden zijn dan van toepassing:

  • Als de organisatie vanwege corona de triathlon niet door kan laten gaan, dan ontvang je als deelnemer jouw inschrijfgeld retour. Kosten van een besteld shirt of medaille worden dan echter niet gerestitueerd.
  • Als vlak vóór de wedstrijddag of óp de wedstrijddag sprake is van overmacht, dan kan het evenement (in samenspraak met de NTB-gedelegeerde en/of de wedstrijdleider) worden afgelast. Er vindt dan géén restitutie van het inschrijfgeld (of andere kosten) plaats.

Alle deelnemers dienen zich te houden aan het wedstrijdreglement. Bekijk het complete reglement hier.

BELANGRIJK: Iedere correct geregistreerde deelnemer is verzekerd volgens de evenementenverzekering van de NTB. Buiten deze verzekering doen deelnemers mee op eigen risico.

De organisatie aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid die kan voortvloeien uit deelname aan deze triathlon. Deelnemers dienen alle aanwijzingen van de wedstrijdleiding en vrijwilligers stipt op te volgen.

De wedstrijdleiding houdt zich het recht voor om deelnemers uit de wedstrijd te nemen of in te grijpen in het wedstrijdverloop als medische redenen of overtreding(en) van het reglement daar aanleiding toe geven. De minimumleeftijd voor de 1/8e is 16 jaar en voor de 1/4e 18 jaar. Op het fietsparcours en bij de finish is EHBO aanwezig.

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnamemedaille worden besteld. Tijdens je inschrijving kun je de medaille toevoegen. De medaille kost 2,50 euro.

De medaille ontvang je zodra je de finish bereikt hebt. 

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnameshirt worden besteld. De kosten voor het shirt zijn 7,50 euro. Het shirt ontvang je bij het ophalen van je startbenodigdheden op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 of zondag 15 juni vanaf 8.30. 

Voor deelname aan Triathlon Rosmalen is een atletenlicentie vereist. Atleten van de Nederlandse Triathlonbond (lid of aspirant-lid) en leden van de KNWU (met wedstrijdlicentie), KNZB (wedstrijdlicentie) en AU (wedstrijdlicentie of buitenlandse triathlonlicentie) hebben al een licentie, dus hebben geen extra kosten. Als je niet over één van de genoemde licenties beschikt, moet je verplicht een NTB-daglicentie aanschaffen. Deze kost 11,25 euro. Atleten tot en met 23 jaar betalen 5,25 euro.

Tijdens het inschrijven is het mogelijk om de NTB-daglicentie te bestellen. 

Het inschrijfgeld per afstand (inclusief MyLaps-huurchip):

Afstand

Inschrijfgeld

Achtste individueel

55,00 euro

Kwart individueel

55,00 euro

Kwart trio

75,00 euro

Let op: behalve het inschrijfgeld kunnen er additionele kosten zijn. Atleten die bijvoorbeeld geen lid zijn van de triathlonbond, moeten een daglicentie aanschaffen. Hieronder worden de extra kosten toegelicht.

Tevens is het ook mogelijk om een medaille en/of deelnameshirt toe te voegen aan je inschrijving. De kosten voor de medaille bedragen 2,50 euro en de kosten voor het deelnameshirt 7,50 euro.

Een inschrijving is strikt persoonlijk. Dit betekent dat het recht op deelname persoonsgebonden en niet overdraagbaar is. Wijziging in samenstelling van een trio/team is mogelijk in overleg met het wedstrijdsecretariaat.

BELANGRIJK: vermeld een correct mailadres tijdens het inschrijven. Bevestiging van de inschrijving, inclusief een persoonlijke link waarmee je enkele gegevens zonodig later kunt aanpassen, wordt naar het door jou opgegeven adres verstuurd. Controleer dus goed of je geen fout maakt. 

De deelnamekosten moeten per iDEAL worden overgemaakt. Het is aan jou om te controleren dat het geld is overgemaakt om uitsluiting op de wedstrijddag te voorkomen. Via deze pagina kun je zelf controleren of je correct bent ingeschreven. Op deze pagina kun je alle ingeschreven deelnemers zien.

Als alle startplaatsen voor één van de drie wedstrijden (achtste individueel, kwart individueel of kwart trio) zijn vergeven, sluit de reguliere inschrijving voor de desbetreffende wedstrijd en kun je inschrijven op een wachtlijst voor die afstand. Deelnamekosten worden dan nog niet in rekening gebracht. Bij het vrijkomen van een startplek word je door de organisatie benaderd.

Triathlon Rosmalen hanteert de inschrijvingsvoorwaarden van de NTB.

Er wordt gelopen rondom de Groote Wielenplas, waar dus ook gestart is met het zwemmen. Je loopt 1 ronde, tegen de klok in, van 5 kilometer. De finish is op het strand (voordat je schuin rechts omhoog kunt lopen naar de boulevard, ga je links het strand op).

1/8 triathlon is 1 ronde

Er wordt gezwommen in de Groote Wielenplas. Dat is vlak naast het parc fermé aan de Deltalaan in de wijk De Groote Wielen. Het zwemonderdeel start vanaf het strandje aan de Deltalaan. Als deelnemer aan de ⅛ triathlon zwem je een keer de ronde van 500m met de klok mee.

1/4 triathlon trio

In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de starttijden bekend gemaakt worden.

Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water. Op deze posten wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers. 

In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

Tijdens de wedstrijddag zullen professionele fotografen aanwezig zijn om actiefoto’s van de deelnemers te maken. Deze foto’s worden na afloop van het evenement gedeeld, zodat je jouw prestatie kunt herbeleven en de mooiste momenten kunt vastleggen.

1. Parkeren en bereikbaarheid
Parkeren kan op het parkeerterrein van OJC (P1) aan het Laaghemaal. Vanaf dit terrein is het parc fermé aan de Deltalaan eenvoudig te voet bereikbaar. Het parkeerterrein wordt duidelijk aangegeven met borden. Mocht P1 vol zijn, dan word je doorverwezen naar andere parkeermogelijkheden in de omgeving.

Woon je in de regio Rosmalen? Dan vragen we je vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Zo voorkomen we onnodige parkeerdrukte en draag je bij aan een duurzamer evenement. Voor fietsen is er een bewaakte fietsenstalling beschikbaar naast het gebouw ‘Windkracht 5’.

2. Toiletten
Op het terrein zijn meerdere toiletten beschikbaar, zodat iedereen comfortabel van de dag kan genieten.

4. Afvalscheiding
We zorgen voor een duurzaam evenement door afvalpunten in te richten waar je je afval kunt scheiden.

5. Fotografen en videoregistratie
Onze professionele fotografen leggen de mooiste momenten van de dag vast. Foto’s en video’s worden na afloop gedeeld, zodat je kunt nagenieten van jouw prestatie.

1. Registratie en informatiepunt
Op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 en op zondag 15 juni vanaf 08.00 kun je je startnummer, timingchip en overige benodigdheden ophalen bij het registratiepunt. Het registratiebureau bevindt zich in het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Voor vragen of praktische informatie kun je hier de hele dag terecht.

2. Kleedruimtes en douches
In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

3. Bewaakte wisselzone (transition zone)
De wisselzone is volledig omheind met hekken. Alleen deelnemers, officials en vrijwilligers hebben toegang tot deze zone. Na afloop van de wedstrijd kun je je fiets en andere spullen alleen meenemen door je startnummer te laten zien. Zo zorgen we ervoor dat jouw eigendommen veilig zijn tijdens het evenement.

4. Hydratatie- en verzorgingsposten
Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water.

5. Trashzones
Er zijn speciale trashzones ingericht waar je afval zoals verpakkingen van gelletjes kunt weggooien. Zo houden we het terrein schoon en zorgen we samen voor een duurzaam evenement.

6. Medische hulp
EHBO-teams zijn de hele dag aanwezig en staan paraat om snel te helpen bij blessures of ongevallen.

Als alles klaarligt, kun je nog even naar het toilet. Ook kan het slim zijn om een uur vóór de start nog iets te eten. Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen. Zorg ook zelf voor iets te eten, als je dit wilt. Je kunt speciale sportgelletjes gebruiken (als je dit van tevoren hebt geprobeerd, en dus weet dat je maag dit aan kan), maar een banaan of een graanreep volstaat natuurlijk ook.

Start
Zorg ervoor dat je je chip om je linkerenkel hebt vastgemaakt. Hiermee wordt je tijd geregistreerd. Je houdt de chip gedurende de hele triathlon om. Tijdens de triathlon zie je matten liggen waarover je heen loopt en fiets. Zo worden jouw tussentijden geregistreerd.

Loop 10 minuten voor het begin van de wedstrijd naar het strandje. Hier zal je de laatste uitleg – de briefing – ontvangen. Ondertussen een beetje gespannen? Geen zorgen, dat is volkomen normaal! Besef dat je vooral plezier moet hebben.

Alle deelnemers van dezelfde startserie starten vanaf het strand. Stel je op in het vak. Zet je badmuts en zwembril op. Als je het startschot hoort, mag je van start!

Het zwemmen
In het zwembad ging het borstcrawlen misschien best aardig, maar zwemmen in een plas is anders. En je ligt daar ook nog eens met z’n allen tegelijk. Handig om te weten:

  • Je mag elke slag zwemmen die je wil. Je mag borstcrawl en schoolslag ook afwisselen;
  • Als je geen geoefende zwemmer bent: laat je vooral niet van de wijs brengen door al die andere mensen in het water. Blijf aan de achterkant en aan de buitenkant bij de start en kies je eigen lijn. Zo voorkom je ’tikken’ van anderen.

Eerste wissel
Ren het water uit. Je voelt je misschien even gedesoriënteerd, je hebt tenslotte net hard gezwommen. Trek je badmuts en bril alvast af. Heb je een wetsuit aan? Trek hem direct tot ongeveer je navel uit tijdens het rennen. Hoe natter het pak, hoe makkelijker het uit te trekken is. Moeilijkste gedeelte van het wetsuit is het over de enkels uittrekken, maar je kan gerust met je voet op het pak gaan staan en hem zo snel uittrekken.

Loop naar je fiets. Nog onthouden waar hij staat? Zet je voeten op het handdoekje, en trek daarna je schoenen aan. Startnummer om (nummer op je rug). Helm op, riempje dicht. Eventueel een fietsbril op (vooral in de zomer aan te raden vanwege vliegende insecten). Fiets pakken en wegrennen. In deze volgorde. Je mag nog niet fietsen. Ren met je fiets naar de uitgang van het parc fermé, pas als je eruit bent, mag je op je fiets springen en fietsen. Er wordt duidelijk aangegeven waar dit mag.

Fietsen
De opdracht is simpel: zo snel mogelijk fietsen, en daarbij nog wel energie over laten voor het hardlopen. Krijg je een lekke band of ander fietspech? Je moet je eigen boontjes doppen. Hulp is uit den boze! Niemand mag je helpen en niemand mag je materialen aanbieden. Als de jury dit ziet, maak je een grote kans op diskwalificatie. Zorg er dus voor dat je een plaksetje en een reservebandje bij je hebt.

Houd tijdens het fietsen rechts aan. Er zijn enkele heen-en-weerstukken en inhalen kan op die plekken gevaarlijk zijn. Beter een seconde langzamer en gezond over de finish, dan… Mocht je trouwens wel willen inhalen dan doe je dat altijd links. Net zoals in het normale verkeer.

Nog een andere belangrijke regel: je mag niet direct achter iemand fietsen. Je mag niet profiteren van de wind die je voorganger voor je tegenhoudt. Dat noemen we ook wel stayeren. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter van je voorganger fietst. Dus je moet het echt alleen doen. Anders loop je risico op diskwalificatie of een blauwe kaart.

Een blauwe kaart betekent dat je tijdstraf krijgt. Een jurylid die op de motor zit kan jou deze blauwe kaart geven als je stayert. Krijg je die blauwe kaart? Dan moet je aan het einde van je fietsronde wachten in de penaltybox. Handig als je voor de wedstrijd weet waar de penaltybox is. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om naar de penaltybox te gaan en hier je straf uit te zitten. Afhankelijk van je afstand moet je een aantal minuten wachten in de penaltybox voordat je verder mag.

Wisselen
En daar komt de tweede wissel. Onthoud ook hier weer: je helm mag pas af, je riempje pas los, als je je fiets hebt weggezet. In de wisselzone mag je niet fietsen, dus je moet weer een stukje met je fiets lopen. Wissel eventueel schoenen en ga door met het laatste onderdeel. Verplaats je startnummer van je rug naar je buik. En ga.

Lopen
Je moet alleen nog lopen. Onderweg vind je waterposten om je van water te voorzien, dus het is niet nodig om water mee te nemen. Wel kun je eventuele voeding, zoals sportgelletjes, meenemen.

Kom op tijd en leg op tijd jouw spullen klaar in het parc fermé. Let er op dat je geen andere deelnemers in de weg loopt. Het kan dat andere deelnemers al zijn gestart.

  • Zoek je startnummer op de rekken. Hang je fiets aan het rek. Hang je zadel aan de stang.
  • Zorg ervoor dat je bidons op je fiets zitten. Gevuld en al.
  • Zorg ervoor dat je jouw fiets in een lichte versnelling hebt staan. Zo kun je makkelijk wegfietsen na de eerste wissel.
  • Ook handig: zet je fietsenteller op 0. Dan weet je tijdens de wedstrijd precies hoe ver je al bent.
  • Leg een handdoekje klaar, met je fiets en/of loopschoenen ernaast. Zodat je je natte voeten na het zwemmen kan afdrogen en daarna direct in je schoenen kan. Sommigen kiezen ervoor om zonder sokken te fietsen en te lopen. Let op: train dit eerst als je dit wil. Er bestaat een risico op blaren als je geen sokken draagt.
  • Zorg ervoor dat je schoensluiting los zit, zodat je er direct in kan met je voeten.
  • Leg je helm klaar. Door hem op de kop te leggen en de riempjes open. Zodat je hem direct op kan zetten.
  • Leg eventueel een fietsbril naast jouw helm of in jouw helm.
  • Ook je startnummerband kan je klaarleggen zodat je hem direct om kunt doen. Tip: hang hem om jouw stuur. Zo vergeet je hem niet om te doen bij de wissel.
  • Leg eventuele voeding klaar voor tijdens het fietsen en het lopen. Tip: maak met schilderstape een of twee sportgelletjes vast aan jouw fietsframe. Zo kun je tijdens het fietsen gemakkelijk snel wat te eten pakken. Trek de tape niet te strak aan, anders krijg je het gelletje niet eenvoudig los.

 

Als je spullen klaar liggen is het slim om:

  • Goed op te letten waar je je fiets hebt neergehangen. Je komt straks uitgeput van het zwemmen het parc fermé inlopen en het enige dat je dan ziet is rijen fietsen. Neem dus een markeringspunt. Een boom, het zoveelste rek, of iets waardoor jij heel snel naar je fiets toeloopt en er niet voorbij loopt.
  • Goed te kijken naar waar je het parc fermé binnenkomt van het zwemmen, en waar je er weer uit moet voor het fietsen. Doe hetzelfde voor de fiets- en loopwissel.

Op de dag van de wedstrijd, ruim voordat de wedstrijd start, ga je je spullen klaarzetten in het parc fermé. Dat is het terrein waar alle atleten hun sportspullen hebben staan en waar ook de wissels plaatsvinden. Als je het parc fermé ingaat, moet je je fiets laten checken. Bij de check is het belangrijk dat:

  • Je jouw helm hebt opgezet en je de helm goed hebt vastzitten
  • Jouw startnummer kunt laten zien (dit is jouw bewijs dat je mag meedoen)

Je fiets wordt ter plekke gecontroleerd. Er wordt met name gecheckt of je remmen goed zijn afgesteld. Ook moeten de stuurdoppen op jouw stuur zitten. Dit zijn de dopjes aan het eind van het stuur. Als die er niet meer zijn, kun je jouw stuurpijp afplakken met ducttape. Dit zorgt ervoor dat als je valt, het stuur je niet zomaar ernstig kan verwonden. Je fiets moet dus ‘veilig’ zijn, anders mag je niet meedoen met de wedstrijd.

Zorg ervoor dat je één dag voor de wedstrijd (14 juni), óf op de wedstrijddag ruim vóórdat de wedstrijd start (15 juni) naar het registratiebureau gaat bij het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Hier kun je jouw startbenodigdheden ophalen, waaronder:

  • Startnummer
  • Stickers met jouw startnummer
  • Badmuts
  • Polsbandje
  • Huurchip

Als je lid bent van de Triathlonbond, zorg er dan voor dat je jouw kaartje met jouw lidmaatschapnummer meeneemt.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.

Locatie en openingstijden registratiebureau

Wijkcentrum Windkracht 5: Deltalaan 140, 5247 JT Rosmalen

Zaterdag 14 juni: van 16:00 uur tot 18:00 uur

Zondag 15 juni: vanaf 8:30 uur

Annuleren door de deelnemer zelf

Annuleren is mogelijk door te mailen naar info@triathlonrosmalen.nl en te laten weten dat je afziet van deelname. Het opgeven van een reden is niet noodzakelijk. Voor de deelnemers die na inschrijven hun deelname willen annuleren, gelden de volgende regelingen, ongeacht de reden van de afmelding:

  • Bij annulering vóór 17 maart ontvang je jouw volledige deel van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Wel houdt de organisatie 5 euro administratiekosten in. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden ook gerestitueerd.
  • Bij annulering van 17 maart tot en met 18 mei ontvang je de helft van het inschrijfgeld en de volledige kosten van de eventuele daglicentie. Kosten voor een besteld shirt of medaille worden niet gerestitueerd.
  • Bij annulering vanaf 19 mei ontvang je géén inschrijfgeld retour, noch de kosten van een eventuele daglicentie, noch de kosten van een besteld shirt of medaille.

Hoewel je vanaf 19 mei 2025 geen geld meer terugkrijgt, willen we toch graag weten als je niet kunt meedoen. Dit is belangrijk, omdat de organisatie dan overzicht houdt over het aantal deelnemers op de wedstrijddag.

Annuleren door de organisatie

De organisatie van Triathlon Rosmalen kan genoodzaakt zijn om het evenement af te gelasten. De volgende voorwaarden zijn dan van toepassing:

  • Als de organisatie vanwege corona de triathlon niet door kan laten gaan, dan ontvang je als deelnemer jouw inschrijfgeld retour. Kosten van een besteld shirt of medaille worden dan echter niet gerestitueerd.
  • Als vlak vóór de wedstrijddag of óp de wedstrijddag sprake is van overmacht, dan kan het evenement (in samenspraak met de NTB-gedelegeerde en/of de wedstrijdleider) worden afgelast. Er vindt dan géén restitutie van het inschrijfgeld (of andere kosten) plaats.

Alle deelnemers dienen zich te houden aan het wedstrijdreglement. Bekijk het complete reglement hier.

BELANGRIJK: Iedere correct geregistreerde deelnemer is verzekerd volgens de evenementenverzekering van de NTB. Buiten deze verzekering doen deelnemers mee op eigen risico.

De organisatie aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid die kan voortvloeien uit deelname aan deze triathlon. Deelnemers dienen alle aanwijzingen van de wedstrijdleiding en vrijwilligers stipt op te volgen.

De wedstrijdleiding houdt zich het recht voor om deelnemers uit de wedstrijd te nemen of in te grijpen in het wedstrijdverloop als medische redenen of overtreding(en) van het reglement daar aanleiding toe geven. De minimumleeftijd voor de 1/8e is 16 jaar en voor de 1/4e 18 jaar. Op het fietsparcours en bij de finish is EHBO aanwezig.

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnamemedaille worden besteld. Tijdens je inschrijving kun je de medaille toevoegen. De medaille kost 2,50 euro.

De medaille ontvang je zodra je de finish bereikt hebt. 

Indien gewenst, kan van tevoren een prachtig deelnameshirt worden besteld. De kosten voor het shirt zijn 7,50 euro. Het shirt ontvang je bij het ophalen van je startbenodigdheden op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 of zondag 15 juni vanaf 8.30. 

Voor deelname aan Triathlon Rosmalen is een atletenlicentie vereist. Atleten van de Nederlandse Triathlonbond (lid of aspirant-lid) en leden van de KNWU (met wedstrijdlicentie), KNZB (wedstrijdlicentie) en AU (wedstrijdlicentie of buitenlandse triathlonlicentie) hebben al een licentie, dus hebben geen extra kosten. Als je niet over één van de genoemde licenties beschikt, moet je verplicht een NTB-daglicentie aanschaffen. Deze kost 11,25 euro. Atleten tot en met 23 jaar betalen 5,25 euro.

Tijdens het inschrijven is het mogelijk om de NTB-daglicentie te bestellen. 

Het inschrijfgeld per afstand (inclusief MyLaps-huurchip):

Afstand

Inschrijfgeld

Achtste individueel

55,00 euro

Kwart individueel

55,00 euro

Kwart trio

75,00 euro

Let op: behalve het inschrijfgeld kunnen er additionele kosten zijn. Atleten die bijvoorbeeld geen lid zijn van de triathlonbond, moeten een daglicentie aanschaffen. Hieronder worden de extra kosten toegelicht.

Tevens is het ook mogelijk om een medaille en/of deelnameshirt toe te voegen aan je inschrijving. De kosten voor de medaille bedragen 2,50 euro en de kosten voor het deelnameshirt 7,50 euro.

Een inschrijving is strikt persoonlijk. Dit betekent dat het recht op deelname persoonsgebonden en niet overdraagbaar is. Wijziging in samenstelling van een trio/team is mogelijk in overleg met het wedstrijdsecretariaat.

BELANGRIJK: vermeld een correct mailadres tijdens het inschrijven. Bevestiging van de inschrijving, inclusief een persoonlijke link waarmee je enkele gegevens zonodig later kunt aanpassen, wordt naar het door jou opgegeven adres verstuurd. Controleer dus goed of je geen fout maakt. 

De deelnamekosten moeten per iDEAL worden overgemaakt. Het is aan jou om te controleren dat het geld is overgemaakt om uitsluiting op de wedstrijddag te voorkomen. Via deze pagina kun je zelf controleren of je correct bent ingeschreven. Op deze pagina kun je alle ingeschreven deelnemers zien.

Als alle startplaatsen voor één van de drie wedstrijden (achtste individueel, kwart individueel of kwart trio) zijn vergeven, sluit de reguliere inschrijving voor de desbetreffende wedstrijd en kun je inschrijven op een wachtlijst voor die afstand. Deelnamekosten worden dan nog niet in rekening gebracht. Bij het vrijkomen van een startplek word je door de organisatie benaderd.

Triathlon Rosmalen hanteert de inschrijvingsvoorwaarden van de NTB.

Tijdens het zwemonderdeel gelden de volgende regels voor het dragen van een wetsuit:

  • Bij een watertemperatuur van onder de 13°C is zwemmen niet toegestaan.
  • Bij een watertemperatuur onder de 15,9°C is het dragen van een wetsuit verplicht.
  • Bij een watertemperatuur van boven de 22°C is het dragen van een wetsuit niet toegestaan.

De definitieve meting van de temperatuur wordt door de triathlonbond – de NTB – uitgevoerd op de ochtend van de wedstrijd. De uitslag van de meting zal bij de ingang van het registratiebureau (Windkracht 5) worden opgehangen.

LET OP: Deze informatie is voor de individuele atleten. Trio’s moeten hier kijken.

De wissels (zwemmen naar fietsen, en fietsen naar lopen) vinden plaats in het parc fermé, oftewel het afgesloten terrein aan de Deltalaan waar de atleten hun fietsen en dergelijke hebben staan.

Zwemmen naar fietsen

Vanuit het water via de linkerzijde van het strandje omhoog (blauwe pijl). Daarna meteen na het eerste hek naar links. De atleet komt dus via de linkerzijde het parc fermé in. Daarna kan de atleet zijn fiets pakken, en moet hij er via de rechterzijde van het parc fermé weer uit (groene pijl).

Fietsen naar lopen

Via de rechterzijde komt de atleet het parc fermé in. De atleet hangt zijn fiets op, pakt zijn loopspullen, en verlaat via de linkerzijde het terrein (rode pijl).

Bereikbaarheid

De beste manier om het parc fermé te bereiken is per fiets.

Op zondag kunnen deelnemers hun fiets bij het afhalen van de startbenodigdheden tijdelijk stallen in de fietsenstalling naast Wijkcentrum Windkracht 5. Na het afhalen van je startbenodigdheden kun je je fiets, na controle, bij jouw startnummer plaatsen in het parc fermé. Op vertoon van je startnummer kun je je fiets na de wedstrijd weer meenemen. 

Op zondag is er voor toeschouwers een fietsenstalling aan de Groote Wielenlaan zijde buiten het parc fermé. 

Ga je met de auto naar de Triathlon Rosmalen? Wij raden aan om samen te reizen. Het is niet alleen gezelliger, maar het bespaart ook kosten en is beter voor het milieu.

Trein

Station Rosmalen bevindt zich op 10 fietsminuten van het parc fermé. Deelnemers en bezoekers kunnen met de trein naar station Rosmalen reizen. Houd hierbij rekening met eventuele omleidingen en vertragingen. Raadpleeg www.ns.nl voor de meest actuele reisinformatie. 

Bus

In de buurt van het parc fermé bevinden zich verschillende bushaltes. Houd hierbij rekening met eventuele omleidingen en vertragingen. Bushaltes kunnen vervallen zijn. Raadpleeg www.9292.nl voor de meest actuele reisinformatie.

Parkeren kan op het parkeerterrein van OJC (P1) aan het Laaghemaal. Via het terrein is het parc fermé aan de Deltalaan te voet goed te bereiken (marker bij het water). Het parkeerterrein wordt met borden duidelijk aangegeven. Indien de parkeerplaatsen vol zijn, zal je naar andere parkeermogelijkheden worden doorverwezen.

Atleten uit de regio van Rosmalen vragen wij vriendelijk om zoveel mogelijk te fiets of te voet te komen. Op deze manier wordt onnodige parkeerdrukte voorkomen. Bedankt!

Voorbereidingstips

Belangrijk is om van tevoren het wedstrijdreglement te hebben bekeken. Zo begrijp jij meteen wat er van jou en andere triatleten wordt verwacht, zodat het voor iedereen een mooie wedstrijddag is. De belangrijkste regels hebben we hieronder voor je neergezet:

Zorg ervoor dat je weet hoe je Triathlon Rosmalen moet bereiken. Dat kan een boel spanning op de wedstrijddag schelen, zodat je optimaal aan de start staat. Natuurlijk zal op de wedstrijddag de nodige beweging van autoverkeer zijn met zowel mede-atleten als toeschouwers, die ook een plek zoeken voor hun auto of fiets.

Wij zullen enkele dagen voor de wedstrijddag de parkeerinformatie op de website actualiseren. Op de wedstrijddag zelf zullen we dit ook in de omgeving aangeven en zullen vrijwilligers je hierin begeleiden. Er is in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid, maar het is aan te bevelen hier wel wat extra tijd voor in te plannen.

Als je in de gelegenheid bent om het wedstrijdterrein van tevoren te bezoeken, dan kunnen we dat van harte aanbevelen. Loop bijvoorbeeld even op je gemak door de straat die later het parc fermé is, of loop eventjes over het strandje aan de Groote Wielenplas, waar de zwemstart is. Het van tevoren verkennen van het terrein geeft rust.

Om zo snel mogelijk over de finish te komen, wil je zo min mogelijk tijd besteden aan de wissels. Afdrogen en uitgebreid omkleden zit er tussendoor dus niet in. Kies je kleding daarom zo dat je alle drie de onderdelen in dezelfde set kleding kan doen.

Speciaal voor de triathlonsport zijn trisuits te koop. Dit is een compleet pak dat niet uit losse delen bestaat. Het materiaal droogt daarnaast snel, waardoor je na het zwemmen spoedig droog bent. Het pak sluit nauw aan zodat je in het water weinig weerstand hebt. Een trisuit beschikt verder over een dunne zeem. Daarmee heb je enig comfort op de fiets, maar deze is zo dun dat je er geen last van hebt met het hardlopen. Op de rug zitten zakjes voor als je voeding mee wil nemen onderweg. Het gemakkelijkste is dus zo’n suit te kopen of te lenen. Er zijn ook tweedelige sets bestaande uit een korte of lange top en broek.

Heb je geen trisuit? Probeer dan kleding te vinden waarin je zowel kunt zwemmen, fietsen en lopen. Kies bijvoorbeeld voor een strakke hardloopbroek, daarin kan je zwemmen, fietsen en lopen. Je kunt daaronder je zwembroek of badpak aantrekken. Als het koud is kan je bij je eerste wissel een fiets- of loopshirt klaarleggen dat je over je zwemkleding aantrekt. Je kan er ook voor kiezen om je loopbroek pas in de eerste wissel aan te trekken, maar realiseer je dat je met natte benen uit het water komt, en dat het aantrekken van een broek moeite kan kosten (hetzelfde geldt trouwens voor een shirt). En voor de dames: trek zowel onder je badpak als onder je trisuit een sport-bh aan. Dat is vooral tijdens het lopen prettig.

Wat betreft schoenen kan je kiezen voor aparte loop- en fietsschoenen. Als je geen clickpedalen op je fiets hebt, kan je ook met je hardloopschoenen fietsen. Dat scheelt vervolgens weer tijd met wisselen, wat natuurlijk mooi is meegenomen!

Qua materiaal kan je het zo gek maken als je zelf wil. Het belangrijkste is vooral om aan te trekken of te gebruiken waar jij je comfortabel bij voelt (mits toegestaan volgens de regels). Laat je niet afleiden door al het (professionele) materiaal van een ander. Je doet mee voor jezelf. Dat professionele materiaal kan je natuurlijk altijd nog aanschaffen als je vaker triathlons wil doen. Wel hebben we enkele tips:

  • Bij het zwemmen kun je gebruikmaken van een wetsuit. Als het water kouder is dan zestien graden Celsius, is dit zelfs verplicht. En als het water te warm is (meer dan 22 graden) is een wetsuit juist niet toegestaan. De Nederlandse Triathlon Bond heeft hier duidelijke richtlijnen voor. Desondanks is de verwachting dat in juni met een wetsuit kan worden gezwommen. Het voordeel van een wetsuit is dat je beter warm blijft en de meeste mensen zwemmen hier iets makkelijker mee. Behalve als je schoolslag zwemt, dan zwemt een wetsuit niet zo comfortabel. Een zwembril is in buitenwater wel erg handig om te gebruiken.
  • Laat je niet gek maken door al die dure fietsen die je zult zien tijdens de wedstrijddag. Een stadsfiets of een (oudere) racefiets voldoet ook! De regels staan vrijwel alle gangbare fietsen toe, wat de triathlon toegankelijk maakt voor iedereen. Wel zal je met name bij de ‘concurrenten’ racefietsen zien. Als je een tijdritfiets hebt, denk dan op tijd na met welke wielset je wilt fietsen. Fietsen met ‘hogere’ wielen zijn sneller, maar zullen met wat zijwaartse wind mogelijk moeilijker te besturen zijn.
  • De beste en goedkoopste ‘upgrade’ zijn toch wel elastische veters. Door deze veters te gebruiken in jouw loopschoenen, hoef je jouw schoenen niet te strikken tijdens het aantrekken. Hierdoor kun je sneller wisselen. Elastische veters zijn niet duur. Je kunt ze vaak al krijgen voor zo’n tien euro.
  • Gebruik een startnummerband. Het is namelijk verplicht om bij het fietsen en het lopen een startnummer te tonen. Als je jouw startnummer vastmaakt aan een startnummerband, hoef je het niet bij het wisselen opnieuw vast te maken aan jouw kleren. Want let wel: het startnummer moet bij het fietsen aan de achterzijde worden getoond en bij het lopen aan de voorzijde.

Pak de dag voor vertrek je tas in. Let goed op dat alles er in zit. Onze partner WeTri biedt een handige paklijst die je kunt gebruiken.

Voor een 1/8e triathlon is aanvullende voeding tijdens de wedstrijd eigenlijk niet nodig. Ook voor een kwarttriathlon kunnen veel atleten zonder aanvullende voeding. Dit verschilt van persoon tot persoon. Wacht niet af tot de wedstrijd om hier zelf mee te experimenteren. Waar kan je lichaam goed tegen? Wat vind je lekker?

Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen.

Kom ruim voor de wedstrijd en haal op tijd de wedstrijdbenodigdheden op bij het inschrijfbureau. Je moet hierbij denken aan jouw startbewijs, stickers voor op je helm en je fiets en een wedstrijdchip voor tijdregistratie.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.

Reglementen

  • Als je niet actief in de wedstrijd bent mag je niet op een parcours zijn. Doe je dit wel, dan leidt dit mogelijk tot diskwalificatie. Dit betekent: niet inzwemmen, infietsen (zeker niet zonder helm) of inlopen op het parcours of wisselzone.
  • Indien je niet ‘in de wedstrijd zit’ doe dan je chip niet om je enkel. Mocht je per ongeluk toch over een mat gaan komt er een registratie. Dit geeft veel werk om dit te corrigeren. Draag de chip in je zak of doe de chip pas om als je in de wisselzone aan de wedstrijd gaat beginnen. Doe de chip ook na de wedstrijd van je enkel af. Het verzoek om niet over de matten te gaan als je niet met de wedstrijd bezig bent.
  • Ga tijdens de wedstrijd niet in discussie met de jury.
  • De wedstrijdleiding kan bij bijzondere omstandigheden het parcours wijzigen of inkorten, de wedstrijd afgelasten of beëindigen, in overeenstemming met de reglementen van de NTB.
  • De wedstrijdleiding kan in gevallen waarin niet wordt voorzien de vereiste beslissing nemen;
  • Bij het vroegtijdig verlaten (uitstappen) van de wedstrijd meld je je in alle gevallen af bij de wedstrijdleiding.
  • Een deelnemer, die de wedstrijd staakt, dient dit onmiddellijk aan de wedstrijdleiding door te geven.
  • Hinderen van andere deelnemers is niet toegestaan.
  • De Triathlon Rosmalen is een wedstrijd die iedereen individueel dient af te leggen. Geen enkele vorm van hulp anders dan door de organisatie verstrekt is toegestaan.
  • Iedere correct geregistreerde deelnemer is verzekerd volgens de evenementenverzekering van de NTB. Buiten deze verzekering doet u mee op eigen risico. De organisatie aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid welke kan voortvloeien uit deelname aan deze triathlon.
  • U dient alle aanwijzingen van wedstrijdleiding en vrijwilligers stipt op te volgen.
  • De wedstrijdleiding houdt zich het recht voor om deelnemers uit de wedstrijd te nemen of in te grijpen in het wedstrijdverloop als medische redenen of overtreding(en) van het reglement daar aanleiding toe geven.
  • Het parcours is verkeersluw. Je bent een normale verkeersdeelnemer en de geldende verkeersregels moeten in acht worden genomen. Let daarom goed op bij het oversteken van kruisingen en voorrangswegen voor je eigen veiligheid en die van anderen. Houd rechts van de weg.
  • Het dragen van een fietshelm is verplicht. Je dient hiervoor zelf zorg te dragen.
  • Een fiets moet voorzien zijn van twee goedwerkende remmen.
  • Je moet je helm dicht gegespt op het hoofd hebben voordat je de fiets pakt.
  • Het startnummer moet volledig zichtbaar op de rug gedragen worden tijdens het fietsen.
  • Het is niet toegestaan te fietsen in de wisselzone. Stap pas op na de balk bij het verlaten van de wisselzone.
  • Houd zoveel mogelijk rechts en let op inhalende deelnemers bij rotondes.
  • Je mag niet stayeren of naast elkaar fietsen. Eventuele tijdstraffen die hiervoor worden uitgereikt, dienen te worden uitgezeten in de penalty-box aan het einde van het fietsonderdeel.
  • Op elk kruispunt staan verkeersregelaars. Aanwijzingen van hen, de politie, wedstrijdleider en officials van de NTB dienen strikt te worden opgevolgd.
  • Bij terugkomst in de wisselzone: Stap voor de balk af bij het binnenkomen van de wisselzone. Houd de helm op en loop met de fiets naar de plek met je nummer in de wisselzone. Hang de fiets op en zet dan pas de helm af.
  • Je startnummer dient volledig zichtbaar te zijn aan de voorzijde.  
  • Langs het loopparcours zijn 2 waterposten.
  • Het is niet toegestaan om te finishen met niet-deelnemers (zoals kinderen/partners ed). Het meelopen van niet-atleten resulteert in diskwalificatie van de atleet.
  • Haal je fiets op uit de wisselzone. Teruggave kan alleen op vertoon startnummer. Ook dien je hier de huurcip in te leveren.
  • Tijdregistratie wordt verzorgd door MyLaps.
  • De uitslagen worden zo snel mogelijk na de wedstrijd op onze site gezet, maar staan ook bij MyLaps.

De regels van de individuele atleten gelden ook voor deelnemers van de trio-triathlon, daarnaast gelden onderstaande regels:

  1. Afstanden voor de trio zijn gelijk aan de 1/4e triathlon.
  2. Wisselen vindt plaats bij de plek waar de fiets van de fietser hangt.
  3. De chip wordt bij de fiets overgedragen aan de andere atleet.
  4. Het verzamelvak voor de gezamenlijke finish van het trio-team bevindt zich circa 200 meter voor de finish. Hier moet het trio-team gecompleteerd worden, waarna zij gezamenlijk over de finish gaan.
  5. Houd bij het finishen rekening met de snellere (individuele) andere atleten. Laat ze waar mogelijk passeren.
  • Voor de start dien je je te melden bij het inschrijfbureau waar je de benodigde wedstrijdbescheiden krijgt. Het definitieve schema met startseries, startnummers en uiterste aanmeldtijden vind je op deze site twee weken voor de wedstrijd.
  • Voor deelnemers die lid zijn van de NTB: bij aanmelding is legitimeren met je NTB-licentie van dit jaar met pasfoto verplicht. Voor niet NTB-deelnemers is een legitimatie verplicht met een pasfoto, daarna ontvang je een tasje met je startnummer, fietssticker, een leenchip voor tijdregistratie en zwemcap.
  • Voorzie de tijdsregistratie chip met klittenband en doe deze om de linkerenkel. De chip gaat mee het water in, de fiets op en zit pal boven de loopschoenen. Onderweg heeft Mylaps op verschillende plaatsen matten liggen, die corresponderen met de computers. Wie met een chip een bepaalde mat passeert, wordt daar geregistreerd. Dat levert rechtstreeks tussen- en eindtijden op gekoppeld aan de desbetreffende chip-drager.
  • De sticker met het fietsnummer dien je om je achterste remkabel of zadelpen te plakken.
  • De briefing vindt plaats zo’n 5 minuten voor de start bij het water. Wees op tijd aanwezig voor de start.
  • Bij de ingang van de wisselzone wordt je fiets en helm gecontroleerd door de organisatie en door officials van de NTB. Zorg ervoor dat je kinbandje van je helm strak genoeg zit, dat je remmen goed werken en dat je je houdt aan het reglement dat geldt voor ligsturen.
  • Een fiets moet voorzien zijn van twee goedwerkende remmen.
  • Je moet je fiets voor de wedstrijd in de wisselzone stallen op je nummer. Het is de bedoeling dat je je fiets ophangt aan het zadel.
  • Wanneer je de fiets ter controle hebt aangeboden en in de wisselzone heeft geplaatst, kan deze pas na de wedstrijd weer worden opgehaald. Tussendoor kun je er niet meer in en uit met de fiets.
  • Op vertoon van je startnummer kun je de fiets na de wedstrijd weer meenemen.
  • Bij de start houd je je aan de aanwijzingen van de wedstrijdleiding.
  • Er wordt bij het inschrijfbureau aangegeven of er met een wetsuit gestart mag worden. Een wetsuit is verplicht met een watertemperatuur van 15,9ºC en lager.
  • Er kan alleen worden ingezwommen buiten het parcours in het daarvoor aangegeven deel van de zwemplas.
  • Met behulp van boeien en lijnen heeft de organisatie het zwemparcours uitgelegd.
  • Alle deelnemers zijn verplicht de uitgereikte zwemcap te dragen. De zwemcap mag je houden.

Alle deelnemers dienen zich te houden aan het wedstrijdreglement. Bekijk het complete reglement hier.

Voorzieningen

1. Parkeren en bereikbaarheid
Parkeren kan op het parkeerterrein van OJC (P1) aan het Laaghemaal. Vanaf dit terrein is het parc fermé aan de Deltalaan eenvoudig te voet bereikbaar. Het parkeerterrein wordt duidelijk aangegeven met borden. Mocht P1 vol zijn, dan word je doorverwezen naar andere parkeermogelijkheden in de omgeving.

Woon je in de regio Rosmalen? Dan vragen we je vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Zo voorkomen we onnodige parkeerdrukte en draag je bij aan een duurzamer evenement. Voor fietsen is er een bewaakte fietsenstalling beschikbaar naast het gebouw ‘Windkracht 5’.

2. Toiletten
Op het terrein zijn meerdere toiletten beschikbaar, zodat iedereen comfortabel van de dag kan genieten.

4. Afvalscheiding
We zorgen voor een duurzaam evenement door afvalpunten in te richten waar je je afval kunt scheiden.

5. Fotografen en videoregistratie
Onze professionele fotografen leggen de mooiste momenten van de dag vast. Foto’s en video’s worden na afloop gedeeld, zodat je kunt nagenieten van jouw prestatie.

1. Registratie en informatiepunt
Op zaterdag 14 juni tussen 16.00 en 18.00 en op zondag 15 juni vanaf 08.00 kun je je startnummer, timingchip en overige benodigdheden ophalen bij het registratiepunt. Het registratiebureau bevindt zich in het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Voor vragen of praktische informatie kun je hier de hele dag terecht.

2. Kleedruimtes en douches
In het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan zijn kleedruimtes beschikbaar waar je je in alle rust kunt omkleden. Na de race kun je gebruik maken van de douches om weer fris naar huis te gaan. Beide zijn via de buitenzijde bereikbaar (aangegeven met borden). De douches en kleedkamers worden niet bewaakt. Het achterlaten van eigendommen is op eigen risico. 

3. Bewaakte wisselzone (transition zone)
De wisselzone is volledig omheind met hekken. Alleen deelnemers, officials en vrijwilligers hebben toegang tot deze zone. Na afloop van de wedstrijd kun je je fiets en andere spullen alleen meenemen door je startnummer te laten zien. Zo zorgen we ervoor dat jouw eigendommen veilig zijn tijdens het evenement.

4. Hydratatie- en verzorgingsposten
Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water.

5. Trashzones
Er zijn speciale trashzones ingericht waar je afval zoals verpakkingen van gelletjes kunt weggooien. Zo houden we het terrein schoon en zorgen we samen voor een duurzaam evenement.

6. Medische hulp
EHBO-teams zijn de hele dag aanwezig en staan paraat om snel te helpen bij blessures of ongevallen.

1. Toeschouwersplekken

Het parcours is zo ingericht dat je jouw favoriete atleet gemakkelijk kunt aanmoedigen tijdens alle disciplines. Op diverse plekken langs het parcours kun je de actie van dichtbij volgen.

2. Horecapunten
Op het evenemententerrein vind je horecastands voor een hapje en drankje. 

Wedstrijddag

In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de starttijden bekend gemaakt worden.

Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water. Op deze posten wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers. 

Tijdens de wedstrijddag zullen professionele fotografen aanwezig zijn om actiefoto’s van de deelnemers te maken. Deze foto’s worden na afloop van het evenement gedeeld, zodat je jouw prestatie kunt herbeleven en de mooiste momenten kunt vastleggen.

Als alles klaarligt, kun je nog even naar het toilet. Ook kan het slim zijn om een uur vóór de start nog iets te eten. Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen. Zorg ook zelf voor iets te eten, als je dit wilt. Je kunt speciale sportgelletjes gebruiken (als je dit van tevoren hebt geprobeerd, en dus weet dat je maag dit aan kan), maar een banaan of een graanreep volstaat natuurlijk ook.

Start
Zorg ervoor dat je je chip om je linkerenkel hebt vastgemaakt. Hiermee wordt je tijd geregistreerd. Je houdt de chip gedurende de hele triathlon om. Tijdens de triathlon zie je matten liggen waarover je heen loopt en fiets. Zo worden jouw tussentijden geregistreerd.

Loop 10 minuten voor het begin van de wedstrijd naar het strandje. Hier zal je de laatste uitleg – de briefing – ontvangen. Ondertussen een beetje gespannen? Geen zorgen, dat is volkomen normaal! Besef dat je vooral plezier moet hebben.

Alle deelnemers van dezelfde startserie starten vanaf het strand. Stel je op in het vak. Zet je badmuts en zwembril op. Als je het startschot hoort, mag je van start!

Het zwemmen
In het zwembad ging het borstcrawlen misschien best aardig, maar zwemmen in een plas is anders. En je ligt daar ook nog eens met z’n allen tegelijk. Handig om te weten:

  • Je mag elke slag zwemmen die je wil. Je mag borstcrawl en schoolslag ook afwisselen;
  • Als je geen geoefende zwemmer bent: laat je vooral niet van de wijs brengen door al die andere mensen in het water. Blijf aan de achterkant en aan de buitenkant bij de start en kies je eigen lijn. Zo voorkom je ’tikken’ van anderen.

Eerste wissel
Ren het water uit. Je voelt je misschien even gedesoriënteerd, je hebt tenslotte net hard gezwommen. Trek je badmuts en bril alvast af. Heb je een wetsuit aan? Trek hem direct tot ongeveer je navel uit tijdens het rennen. Hoe natter het pak, hoe makkelijker het uit te trekken is. Moeilijkste gedeelte van het wetsuit is het over de enkels uittrekken, maar je kan gerust met je voet op het pak gaan staan en hem zo snel uittrekken.

Loop naar je fiets. Nog onthouden waar hij staat? Zet je voeten op het handdoekje, en trek daarna je schoenen aan. Startnummer om (nummer op je rug). Helm op, riempje dicht. Eventueel een fietsbril op (vooral in de zomer aan te raden vanwege vliegende insecten). Fiets pakken en wegrennen. In deze volgorde. Je mag nog niet fietsen. Ren met je fiets naar de uitgang van het parc fermé, pas als je eruit bent, mag je op je fiets springen en fietsen. Er wordt duidelijk aangegeven waar dit mag.

Fietsen
De opdracht is simpel: zo snel mogelijk fietsen, en daarbij nog wel energie over laten voor het hardlopen. Krijg je een lekke band of ander fietspech? Je moet je eigen boontjes doppen. Hulp is uit den boze! Niemand mag je helpen en niemand mag je materialen aanbieden. Als de jury dit ziet, maak je een grote kans op diskwalificatie. Zorg er dus voor dat je een plaksetje en een reservebandje bij je hebt.

Houd tijdens het fietsen rechts aan. Er zijn enkele heen-en-weerstukken en inhalen kan op die plekken gevaarlijk zijn. Beter een seconde langzamer en gezond over de finish, dan… Mocht je trouwens wel willen inhalen dan doe je dat altijd links. Net zoals in het normale verkeer.

Nog een andere belangrijke regel: je mag niet direct achter iemand fietsen. Je mag niet profiteren van de wind die je voorganger voor je tegenhoudt. Dat noemen we ook wel stayeren. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter van je voorganger fietst. Dus je moet het echt alleen doen. Anders loop je risico op diskwalificatie of een blauwe kaart.

Een blauwe kaart betekent dat je tijdstraf krijgt. Een jurylid die op de motor zit kan jou deze blauwe kaart geven als je stayert. Krijg je die blauwe kaart? Dan moet je aan het einde van je fietsronde wachten in de penaltybox. Handig als je voor de wedstrijd weet waar de penaltybox is. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om naar de penaltybox te gaan en hier je straf uit te zitten. Afhankelijk van je afstand moet je een aantal minuten wachten in de penaltybox voordat je verder mag.

Wisselen
En daar komt de tweede wissel. Onthoud ook hier weer: je helm mag pas af, je riempje pas los, als je je fiets hebt weggezet. In de wisselzone mag je niet fietsen, dus je moet weer een stukje met je fiets lopen. Wissel eventueel schoenen en ga door met het laatste onderdeel. Verplaats je startnummer van je rug naar je buik. En ga.

Lopen
Je moet alleen nog lopen. Onderweg vind je waterposten om je van water te voorzien, dus het is niet nodig om water mee te nemen. Wel kun je eventuele voeding, zoals sportgelletjes, meenemen.

Kom op tijd en leg op tijd jouw spullen klaar in het parc fermé. Let er op dat je geen andere deelnemers in de weg loopt. Het kan dat andere deelnemers al zijn gestart.

  • Zoek je startnummer op de rekken. Hang je fiets aan het rek. Hang je zadel aan de stang.
  • Zorg ervoor dat je bidons op je fiets zitten. Gevuld en al.
  • Zorg ervoor dat je jouw fiets in een lichte versnelling hebt staan. Zo kun je makkelijk wegfietsen na de eerste wissel.
  • Ook handig: zet je fietsenteller op 0. Dan weet je tijdens de wedstrijd precies hoe ver je al bent.
  • Leg een handdoekje klaar, met je fiets en/of loopschoenen ernaast. Zodat je je natte voeten na het zwemmen kan afdrogen en daarna direct in je schoenen kan. Sommigen kiezen ervoor om zonder sokken te fietsen en te lopen. Let op: train dit eerst als je dit wil. Er bestaat een risico op blaren als je geen sokken draagt.
  • Zorg ervoor dat je schoensluiting los zit, zodat je er direct in kan met je voeten.
  • Leg je helm klaar. Door hem op de kop te leggen en de riempjes open. Zodat je hem direct op kan zetten.
  • Leg eventueel een fietsbril naast jouw helm of in jouw helm.
  • Ook je startnummerband kan je klaarleggen zodat je hem direct om kunt doen. Tip: hang hem om jouw stuur. Zo vergeet je hem niet om te doen bij de wissel.
  • Leg eventuele voeding klaar voor tijdens het fietsen en het lopen. Tip: maak met schilderstape een of twee sportgelletjes vast aan jouw fietsframe. Zo kun je tijdens het fietsen gemakkelijk snel wat te eten pakken. Trek de tape niet te strak aan, anders krijg je het gelletje niet eenvoudig los.

 

Als je spullen klaar liggen is het slim om:

  • Goed op te letten waar je je fiets hebt neergehangen. Je komt straks uitgeput van het zwemmen het parc fermé inlopen en het enige dat je dan ziet is rijen fietsen. Neem dus een markeringspunt. Een boom, het zoveelste rek, of iets waardoor jij heel snel naar je fiets toeloopt en er niet voorbij loopt.
  • Goed te kijken naar waar je het parc fermé binnenkomt van het zwemmen, en waar je er weer uit moet voor het fietsen. Doe hetzelfde voor de fiets- en loopwissel.

Op de dag van de wedstrijd, ruim voordat de wedstrijd start, ga je je spullen klaarzetten in het parc fermé. Dat is het terrein waar alle atleten hun sportspullen hebben staan en waar ook de wissels plaatsvinden. Als je het parc fermé ingaat, moet je je fiets laten checken. Bij de check is het belangrijk dat:

  • Je jouw helm hebt opgezet en je de helm goed hebt vastzitten
  • Jouw startnummer kunt laten zien (dit is jouw bewijs dat je mag meedoen)

Je fiets wordt ter plekke gecontroleerd. Er wordt met name gecheckt of je remmen goed zijn afgesteld. Ook moeten de stuurdoppen op jouw stuur zitten. Dit zijn de dopjes aan het eind van het stuur. Als die er niet meer zijn, kun je jouw stuurpijp afplakken met ducttape. Dit zorgt ervoor dat als je valt, het stuur je niet zomaar ernstig kan verwonden. Je fiets moet dus ‘veilig’ zijn, anders mag je niet meedoen met de wedstrijd.

Zorg ervoor dat je één dag voor de wedstrijd (14 juni), óf op de wedstrijddag ruim vóórdat de wedstrijd start (15 juni) naar het registratiebureau gaat bij het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Hier kun je jouw startbenodigdheden ophalen, waaronder:

  • Startnummer
  • Stickers met jouw startnummer
  • Badmuts
  • Polsbandje
  • Huurchip

Als je lid bent van de Triathlonbond, zorg er dan voor dat je jouw kaartje met jouw lidmaatschapnummer meeneemt.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.

Locatie en openingstijden registratiebureau

Wijkcentrum Windkracht 5: Deltalaan 140, 5247 JT Rosmalen

Zaterdag 14 juni: van 16:00 uur tot 18:00 uur

Zondag 15 juni: vanaf 8:30 uur

Tijdens het zwemonderdeel gelden de volgende regels voor het dragen van een wetsuit:

  • Bij een watertemperatuur van onder de 13°C is zwemmen niet toegestaan.
  • Bij een watertemperatuur onder de 15,9°C is het dragen van een wetsuit verplicht.
  • Bij een watertemperatuur van boven de 22°C is het dragen van een wetsuit niet toegestaan.

De definitieve meting van de temperatuur wordt door de triathlonbond – de NTB – uitgevoerd op de ochtend van de wedstrijd. De uitslag van de meting zal bij de ingang van het registratiebureau (Windkracht 5) worden opgehangen.

Voor elke wedstrijdafstand zijn prijsuitreikingen. Deze vinden plaats op het Bastion bij het parc fermé, waar ook horecavoorzieningen zijn. In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de streeftijden voor de uitreikingen gecommuniceerd worden. Deze kunnen op de wedstrijddag zelf afwijken. Belangrijk is dat voor elke afstand de top drie is gefinisht.

Voor de diverse afstanden zijn bekers beschikbaar voor de nummers 1, 2 en 3 in de diverse leeftijdscategorieën (16/18+, 40+, 50+ en 60+) voor mannen en vrouwen, evenals voor de nummers 1, 2 en 3 bij de trio’s. Daarnaast krijgen de beste Rosmalense man én Rosmalense vrouw op zowel de achtste als de kwart een bijzondere prijs.

Het is belangrijk te vermelden dat niet-afgehaalde prijzen niet worden nagestuurd.