Terugblik op die gouwe ouwe: ‘Het was een genot om te speakeren’

Triathlon Rosmalen is hét duursportevenement van de regio. Dat was het tientallen jaren geleden ook. Toen vond - nog vóór dat befaamde grastoernooi - de triathlon in Rosmalen voor de eerste keer plaats. “Het waren sportfeesten, die hun weerga niet kenden.”

Door corona weten we allemaal wat we missen en wat we moeten koesteren. Dit blijkt ook maar weer uit een prachtig verhaal dat Trikipedia dit jaar optekende over ‘onze’ triathlon. De triathlonwebsite blikt met een goed gevoel terug op Triathlon Rosmalen, en ook op de oudere edities.

Trikipedia is de site van Ruud de Haan en Wim van den Broek. Zij speakeren al jaren en zijn daardoor erg bekend in de Nederlandse triathlonwereld. De Haan en Van den Broek weten nog als de dag van gisteren hoe het in Rosmalen was: ‘een genot om te speakeren’. “Advocaten kwamen in toga over de streep, verpleegkundigen in zuster-outfits”, zo weten ze nog.

Triathlon Rosmalen kreeg vanaf het begin een ‘topbezetting’ mee, zo weten de heren nog. “In het tweede jaar kreeg Rosmalen meteen de SPC-status toegekend. Gezien de kracht van het deelnemersveld wel terecht. Walter Boom, Peter Zijerveld, Pim van den Bos en Rob Barel waren meteen van de partij.”

Andere prominenten waren de zwemmers Enith Brigitha, Petra van Staveren en de zusjes Muis onder andere. Bijzondere wielrenners waren de leden van de familie Knetemann. In 1996 kreeg Rosmalen zelfs koninklijk bezoek, toen een door Joop van Zanten samengesteld trio bestaande uit prins Maurits (zwemmen), Jan van der Marel (fietsen) en prins Bernard jr. (lopen) meedeed.

Triathlon Rosmalen keerde in 2018 na bijna twintig jaar afwezigheid terug. Dit jaar, afgelopen Vaderdag, zou de derde editie van het 'nieuwe' evenement zijn. Die ging helaas door corona niet door. Gelukkig staat er voor volgend jaar alweer een nieuwe editie gepland.

En nagenieten? Dat kunnen we voor nu met het verslag over die gouwe ouwe.