De dag waar het allemaal om draait...

Waar moet je op letten tijdens de wedstrijddag? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Belangrijkste zaken

Tijdens de wedstrijddag zullen professionele fotografen aanwezig zijn om actiefoto’s van de deelnemers te maken. Deze foto’s worden na afloop van het evenement gedeeld, zodat je jouw prestatie kunt herbeleven en de mooiste momenten kunt vastleggen.

Zorg ervoor dat je één dag voor de wedstrijd (14 juni), óf op de wedstrijddag ruim vóórdat de wedstrijd start (15 juni) naar het registratiebureau gaat bij het gebouw ‘Windkracht 5’ aan de Deltalaan in Rosmalen. Hier kun je jouw startbenodigdheden ophalen, waaronder:

  • Startnummer
  • Stickers met jouw startnummer
  • Badmuts
  • Polsbandje
  • Huurchip

Als je lid bent van de Triathlonbond, zorg er dan voor dat je jouw kaartje met jouw lidmaatschapnummer meeneemt.

We raden atleten uit de regio van Rosmalen aan de benodigdheden op zaterdag op te halen in plaats van zondag. Ten eerste heb je hiermee alle noodzakelijke spullen al op tijd thuis, wat zorgt voor rust op de wedstrijddag. Ten tweede zorg je ervoor dat mensen die van ver komen, zondag genoeg tijd en ruimte hebben om hun benodigdheden op te halen.

Locatie en openingstijden registratiebureau

Wijkcentrum Windkracht 5: Deltalaan 140, 5247 JT Rosmalen

Zaterdag 14 juni: van 16:00 uur tot 18:00 uur

Zondag 15 juni: vanaf 8:30 uur

Op de dag van de wedstrijd, ruim voordat de wedstrijd start, ga je je spullen klaarzetten in het parc fermé. Dat is het terrein waar alle atleten hun sportspullen hebben staan en waar ook de wissels plaatsvinden. Als je het parc fermé ingaat, moet je je fiets laten checken. Bij de check is het belangrijk dat:

  • Je jouw helm hebt opgezet en je de helm goed hebt vastzitten
  • Jouw startnummer kunt laten zien (dit is jouw bewijs dat je mag meedoen)

Je fiets wordt ter plekke gecontroleerd. Er wordt met name gecheckt of je remmen goed zijn afgesteld. Ook moeten de stuurdoppen op jouw stuur zitten. Dit zijn de dopjes aan het eind van het stuur. Als die er niet meer zijn, kun je jouw stuurpijp afplakken met ducttape. Dit zorgt ervoor dat als je valt, het stuur je niet zomaar ernstig kan verwonden. Je fiets moet dus ‘veilig’ zijn, anders mag je niet meedoen met de wedstrijd.

Kom op tijd en leg op tijd jouw spullen klaar in het parc fermé. Let er op dat je geen andere deelnemers in de weg loopt. Het kan dat andere deelnemers al zijn gestart.

  • Zoek je startnummer op de rekken. Hang je fiets aan het rek. Hang je zadel aan de stang.
  • Zorg ervoor dat je bidons op je fiets zitten. Gevuld en al.
  • Zorg ervoor dat je jouw fiets in een lichte versnelling hebt staan. Zo kun je makkelijk wegfietsen na de eerste wissel.
  • Ook handig: zet je fietsenteller op 0. Dan weet je tijdens de wedstrijd precies hoe ver je al bent.
  • Leg een handdoekje klaar, met je fiets en/of loopschoenen ernaast. Zodat je je natte voeten na het zwemmen kan afdrogen en daarna direct in je schoenen kan. Sommigen kiezen ervoor om zonder sokken te fietsen en te lopen. Let op: train dit eerst als je dit wil. Er bestaat een risico op blaren als je geen sokken draagt.
  • Zorg ervoor dat je schoensluiting los zit, zodat je er direct in kan met je voeten.
  • Leg je helm klaar. Door hem op de kop te leggen en de riempjes open. Zodat je hem direct op kan zetten.
  • Leg eventueel een fietsbril naast jouw helm of in jouw helm.
  • Ook je startnummerband kan je klaarleggen zodat je hem direct om kunt doen. Tip: hang hem om jouw stuur. Zo vergeet je hem niet om te doen bij de wissel.
  • Leg eventuele voeding klaar voor tijdens het fietsen en het lopen. Tip: maak met schilderstape een of twee sportgelletjes vast aan jouw fietsframe. Zo kun je tijdens het fietsen gemakkelijk snel wat te eten pakken. Trek de tape niet te strak aan, anders krijg je het gelletje niet eenvoudig los.

 

Als je spullen klaar liggen is het slim om:

  • Goed op te letten waar je je fiets hebt neergehangen. Je komt straks uitgeput van het zwemmen het parc fermé inlopen en het enige dat je dan ziet is rijen fietsen. Neem dus een markeringspunt. Een boom, het zoveelste rek, of iets waardoor jij heel snel naar je fiets toeloopt en er niet voorbij loopt.
  • Goed te kijken naar waar je het parc fermé binnenkomt van het zwemmen, en waar je er weer uit moet voor het fietsen. Doe hetzelfde voor de fiets- en loopwissel.

Als alles klaarligt, kun je nog even naar het toilet. Ook kan het slim zijn om een uur vóór de start nog iets te eten. Tijdens de wedstrijd verzorgen wij water tijdens het lopen. Bij het fietsen moet je zelf voor het drinken zorgen. Zorg ook zelf voor iets te eten, als je dit wilt. Je kunt speciale sportgelletjes gebruiken (als je dit van tevoren hebt geprobeerd, en dus weet dat je maag dit aan kan), maar een banaan of een graanreep volstaat natuurlijk ook.

Start
Zorg ervoor dat je je chip om je linkerenkel hebt vastgemaakt. Hiermee wordt je tijd geregistreerd. Je houdt de chip gedurende de hele triathlon om. Tijdens de triathlon zie je matten liggen waarover je heen loopt en fiets. Zo worden jouw tussentijden geregistreerd.

Loop 10 minuten voor het begin van de wedstrijd naar het strandje. Hier zal je de laatste uitleg – de briefing – ontvangen. Ondertussen een beetje gespannen? Geen zorgen, dat is volkomen normaal! Besef dat je vooral plezier moet hebben.

Alle deelnemers van dezelfde startserie starten vanaf het strand. Stel je op in het vak. Zet je badmuts en zwembril op. Als je het startschot hoort, mag je van start!

Het zwemmen
In het zwembad ging het borstcrawlen misschien best aardig, maar zwemmen in een plas is anders. En je ligt daar ook nog eens met z’n allen tegelijk. Handig om te weten:

  • Je mag elke slag zwemmen die je wil. Je mag borstcrawl en schoolslag ook afwisselen;
  • Als je geen geoefende zwemmer bent: laat je vooral niet van de wijs brengen door al die andere mensen in het water. Blijf aan de achterkant en aan de buitenkant bij de start en kies je eigen lijn. Zo voorkom je ’tikken’ van anderen.

Eerste wissel
Ren het water uit. Je voelt je misschien even gedesoriënteerd, je hebt tenslotte net hard gezwommen. Trek je badmuts en bril alvast af. Heb je een wetsuit aan? Trek hem direct tot ongeveer je navel uit tijdens het rennen. Hoe natter het pak, hoe makkelijker het uit te trekken is. Moeilijkste gedeelte van het wetsuit is het over de enkels uittrekken, maar je kan gerust met je voet op het pak gaan staan en hem zo snel uittrekken.

Loop naar je fiets. Nog onthouden waar hij staat? Zet je voeten op het handdoekje, en trek daarna je schoenen aan. Startnummer om (nummer op je rug). Helm op, riempje dicht. Eventueel een fietsbril op (vooral in de zomer aan te raden vanwege vliegende insecten). Fiets pakken en wegrennen. In deze volgorde. Je mag nog niet fietsen. Ren met je fiets naar de uitgang van het parc fermé, pas als je eruit bent, mag je op je fiets springen en fietsen. Er wordt duidelijk aangegeven waar dit mag.

Fietsen
De opdracht is simpel: zo snel mogelijk fietsen, en daarbij nog wel energie over laten voor het hardlopen. Krijg je een lekke band of ander fietspech? Je moet je eigen boontjes doppen. Hulp is uit den boze! Niemand mag je helpen en niemand mag je materialen aanbieden. Als de jury dit ziet, maak je een grote kans op diskwalificatie. Zorg er dus voor dat je een plaksetje en een reservebandje bij je hebt.

Houd tijdens het fietsen rechts aan. Er zijn enkele heen-en-weerstukken en inhalen kan op die plekken gevaarlijk zijn. Beter een seconde langzamer en gezond over de finish, dan… Mocht je trouwens wel willen inhalen dan doe je dat altijd links. Net zoals in het normale verkeer.

Nog een andere belangrijke regel: je mag niet direct achter iemand fietsen. Je mag niet profiteren van de wind die je voorganger voor je tegenhoudt. Dat noemen we ook wel stayeren. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter van je voorganger fietst. Dus je moet het echt alleen doen. Anders loop je risico op diskwalificatie of een blauwe kaart.

Een blauwe kaart betekent dat je tijdstraf krijgt. Een jurylid die op de motor zit kan jou deze blauwe kaart geven als je stayert. Krijg je die blauwe kaart? Dan moet je aan het einde van je fietsronde wachten in de penaltybox. Handig als je voor de wedstrijd weet waar de penaltybox is. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om naar de penaltybox te gaan en hier je straf uit te zitten. Afhankelijk van je afstand moet je een aantal minuten wachten in de penaltybox voordat je verder mag.

Wisselen
En daar komt de tweede wissel. Onthoud ook hier weer: je helm mag pas af, je riempje pas los, als je je fiets hebt weggezet. In de wisselzone mag je niet fietsen, dus je moet weer een stukje met je fiets lopen. Wissel eventueel schoenen en ga door met het laatste onderdeel. Verplaats je startnummer van je rug naar je buik. En ga.

Lopen
Je moet alleen nog lopen. Onderweg vind je waterposten om je van water te voorzien, dus het is niet nodig om water mee te nemen. Wel kun je eventuele voeding, zoals sportgelletjes, meenemen.

Voor elke wedstrijdafstand zijn prijsuitreikingen. Deze vinden plaats op het Bastion bij het parc fermé, waar ook horecavoorzieningen zijn. In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de streeftijden voor de uitreikingen gecommuniceerd worden. Deze kunnen op de wedstrijddag zelf afwijken. Belangrijk is dat voor elke afstand de top drie is gefinisht.

Voor de diverse afstanden zijn bekers beschikbaar voor de nummers 1, 2 en 3 in de diverse leeftijdscategorieën (16/18+, 40+, 50+ en 60+) voor mannen en vrouwen, evenals voor de nummers 1, 2 en 3 bij de trio’s. Daarnaast krijgen de beste Rosmalense man én Rosmalense vrouw op zowel de achtste als de kwart een bijzondere prijs.

Het is belangrijk te vermelden dat niet-afgehaalde prijzen niet worden nagestuurd.

In aanloop naar de zesde editie van Triathlon Rosmalen zullen de starttijden bekend gemaakt worden.

Langs het hardloopparcours en bij de finish vind je posten met water. Op deze posten wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers. 

Tijdens het zwemonderdeel gelden de volgende regels voor het dragen van een wetsuit:

  • Bij een watertemperatuur van onder de 13°C is zwemmen niet toegestaan.
  • Bij een watertemperatuur onder de 15,9°C is het dragen van een wetsuit verplicht.
  • Bij een watertemperatuur van boven de 22°C is het dragen van een wetsuit niet toegestaan.

De definitieve meting van de temperatuur wordt door de triathlonbond – de NTB – uitgevoerd op de ochtend van de wedstrijd. De uitslag van de meting zal bij de ingang van het registratiebureau (Windkracht 5) worden opgehangen.